Gevonden: Dagboek-aantekeningen vrijdag 23 oktober 2009

Amstelveen, 13 januari 2010:>> Toen ik vanmiddag bezig was met opruimen vond ik een klein notitieblokje met dagboek-aantekeningen van vrijdag 23 oktober 2009, toen ik op de gesloten afdeling van psych.kliniek GGZ in Hoofddorp was opgenomen. Hieruit blijkt nog eens overduidelijk hoe machteloos ik me voelde, maar tegelijkertijd ook zeer zelbewust.:

Citaat:

Ik zit en ‘leef’ hier vandaag nu (sinds 9-10-2009) op de gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek in Hoofddorp, en voel me ernstig beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Heb daarnet een gesprek gehad met een wat oudere man met grijzend haar die vandaag mijn begeleider is. Hem heb ik o.a. verteld dat ik het ‘cirkeltjes draaien’ in dit gebouw meer dan zat ben, dat ik me stierlijk verveel, dat ik het psychisch steeds benauwder krijg, dat ik me thuis prima met zeer veel dingen kan vermaken, dat ik lichamelijke pijn voel, dat het bed als beton aanvoelt, maar ook dat ik heel helder van geest ben en me niet ziek meer voel.

Hij gaf toe dat ieder individu afzonderlijk heel goed in staat is om zichzelf te leren kennen en vanuit deze inzichten te leven. Dat kan een ander immers niet voor je bepalen, al durft men vaak niet om standaard-theorieën van zich af te zetten en het oordeel/de analyse van ieder individu afzonderlijk serieus te nemen, voortkomend vanuit een op zich zéér begrijpelijke angst om bijvoorbeeld zijn/haar baan te verliezen, maar ook uit angst voor gezichtsverlies, en noem maar op. Maar daarmee komen patiënten niet verder, en zeker niet mensen zoals ik. Bovendien, ik ben, zoals Marit, mijn spv’er van de Geestgronden/De AMstelmere/GGZ in Geest te Amstelveen, terecht opmerkte toen zij bij mij thuis op bezoek was, “hoog sensitief”. Hoewel ik er tegenwoordig heel goed mee overweg kan, voel ik hier erg veel o.a. ‘cirkelvormige’ prikkels om me heen en dat ervaar ik iedere dag als sterk, heel sterk benauwend. Wie wil mij helpen om hieruit, uit dit ‘rustoord’ weg te komen? Ik wil en kan thuis weer heel goed mijn eigen leven oppakken. Ik heb genoeg te doen verdorie nog aan toe. “Zoek niet naar een puur theoretische verklaring, maar overwin uw angst om mij (en andere medepatiënten) los te laten. Daarvoor ben ik ook bereid om hier, voor wat mijzelf betreft, de volledige verantwoording op me te nemen, zelf. Ik weet zelf het beste hoe ik inelkaar zit en mijn leven verder kan gaan opbouwen. Maar ik weet niet hoe ik hieruit moet komen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: