Cliënt open afdeling kliniek De Amstelmere naar gesloten afdeling Zuiderpoort, Haarlem

1 april 2010 >> Dit is géén 1 april grap, maar ik werd afgelopen avond laat opgebeld door Mauries, patiënt en goede vriend, die verbleef op de open afdeling B0 van de kliniek voor volwassenen in De Amstelmere, en hij vertelde dat hij sinds afgelopen zaterdag (27 maart) in de avond is overgeplaatst naar de gesloten afdeling van GGZ in Geest, afdeling Zuiderpoort in Haarlem. Hij heeft, zo begrijp ik, een voor hem nogal ingrijpende medicatiewijziging ondergaan, die op hem zo’n negatieve impact heeft gehad dat hij er bij wijze van spreken helemaal gek van werd. Hij gebruikt hetzelfde antipsychoticum als ik, namelijk Seroquel, maar dan in veel lagere doseringen als ik.

Jammer genoeg wordt er ook bij hem veel te veel de nadruk gelegd op symptoombestrijding, want door medicatie alleen is niet iedereen nou eenmaal geholpen. Maar, is dit niet een algemeen probleem bij de meeste psychiatrisch patiënten, zo vraag ik me al zeer lange tijd af? Doelgerichte therapie die op de persoonlijke situatie van de individuele patiënt zelf is afgestemd, gecombineerd door aktieve begeleiding van een goede ervaringsdeskundige naar eigen keuze zou veel beter zijn. Met medicijnen alleen worden immers uitsluitend de symptomen aangepakt, niet de oorzaken! Ik betreur dat. Mauries reageert heel heftig op lagere doseringen medicatie. Ik hoop voor hem dat er op korte termijn gekeken zal worden naar alternatieven voor Seroquel. Ik zit zelf nog altijd op 800 mg. van dat middel, uitzonderlijk veel, maar ik verwacht dat dat over enige tijd ook wel zal worden afgebouwd. Dat is iets waar nog over gesproken zal worden neem ik aan.

Ik weet niet hoe lang Mauries nog moet verblijven op die gesloten afdeling zonder vrijheden, maar misschien een goed idee om hem eens te gaan opzoeken over enige tijd.

Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: