Koninginnedag (30 april) 2010 in Amstelveen: Kort gesprekje met Mieke, beste vriendin van Peggy

za.1 mei 2010 >> Gisteren, tegen het einde van de ochtend werd ik opgebeld door Daniela, iemand die ik ooit heb leren kennen toen we, samen met nog een aantal anderen, deelnamen aan een therapiegroepje in het vroegere Bouman instituut, zo rond 1995. Sinds enige tijd is er tussen haar en mij een vriendchappelijke band ontstaan, en zij worstelt al heel veel jaren met haar borderline. Ze stelde voor om, in verband met Koninginnedag, een bezoekje te brengen aan de Koninginnedag- vrijmarkt aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Ongeveer tien jaar geleden heeft zij ook een suicidepoging ondernomen, door te springen vanaf haar balkon, maar is, na enige tijd in het ziekenhuis gelegen te hebben, uiteindelijk wel weer levend eruit gekomen, maar wel met een heel plaatwerk in haar rug, waardoor ze ook niet meer in staat is om hele einden te lopen. Ik heb haar gisteren opgehaald vanaf haar woning aan de Rembrandtweg en zijn vervolgens doorgereden naar een zijstraat in de buurt van de Amsterdamseweg, waar met veel pijn en moeite nog een parkeerplek was te vinden.

Het was behoorlijk druk toen we aankwamen op de plek van bestemming, maar toch lang niet zo druk en chaotisch als Koninginnedag in het centrum van Amsterdam. Er was natuurlijk ook heel veel te koop, maar ik voelde me zelf in ieder geval niet geprikkeld om iets te kopen, behalve dan wat etenswaar en iets te drinken. Daniela stond bij een stand waar ze kleding te koop aanboden en zelf stond ik intussen even verderop op een rustiger plekje, te wachten op Daniela toen er een vrij lange jongere vrouw langzaam naar me toe kwam lopen. Ze keek me een tijdje aan, en kon me in eerste instantie niet meer herinneren wie ze was, totdat ze me evenlater aan sprak en zei: “Ken je me nog, vriendin van Peggy”. Ze stelde zich voor, het was Mieke, en vertelde dat ze al 10 jaar heel goed bevriend is geweest met Peggy. Het gesprek duurde (jammer genoeg, want ik had nog best wel meer dingen aan haar willen vragen over Peggy) niet zo lang, aangezien ze ook weer verder moest naar haar familie die een eindje verderop liep. Ze vertelde me wel dat Peggy, voor haar periode op de gesloten afdeling in Hoofddorp ook nog een tijdje in het Sinai centrum heeft verbleven, en begreep dat ze ook daar al een flinke poging tot zelfmoord had genomen. Evenlater gaf ze me een schouderklopje en we namen weer afscheid.

Later haalde ik Debby weer op bij mijn ouders en bracht vervolgens Daniela weer terug naar haar huis, en ben vervolgens ook zelf weer terug naar huis gegaan. Het was inmiddels al tegen zes uur in de avond, en moest natuurlijk weer terugdenken aan de afgelopen dag en aan het gesprekje met Mieke, die me voor het afscheid ook nog vertelde dat ze vorig jaar Koninginnedag nog samen met Peggy de Koninginnedag-vrijmarkt op de Amsterdamseweg had bezocht. Ik moest toen evenlater ook weer terugdenken aan de vele afspraken die Peggy en ik, ook al relatief kort na onze eerste ontmoeting op de gesloten afdeling in Hoofddorp, met elkaar hadden gemaakt voor, o.a., dagjes uit. Wat zou het toch leuk zijn geweest als Peggy en ik samen deze vrijmarkt dit jaar hadden kunnen bezoeken. Ik bedoel, ook ik mis haar gezelschap, haar aanwezigheid en het warme, diepe contact met haar nog altijd heel erg, net als Mieke natuurlijk. Afgelopen nacht ook niet zo heel goed geslapen, en een hele erge nare droom gehad, waaruit ik heel naar wakker werd.  Wel een vrij redelijke dag gehad vandaag (zaterdag), maar wel een enigszins emotioneel beladen dag.

Zodirekt ga ik nog even een douche nemen en vanavond ook niet al te laat naar bed. Met Debby gaat het gelukkig nog steeds vrij goed.

 

Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: