Bijzondere ervaring, Mark Rutte (VVD) voor afschaffing alle uitkeringen, onverwachtse ontmoeting Marijke.

Zo.26 september 2010 >> Een veelzijdig dagje vandaag. Eerst eens uitgeslapen tot 11u. en verder niet zo heel veel gedaan vandaag. Toen ik vanmiddag de middagwandeling met Debby wilde gaan maken en de voordeur achter me had dichtgetrokken stond ik ineens een aantal seconden oog in oog met een alleraardigste jongedame die tijdelijk de woning van mijn benedenbuurvrouw Irene bewoont. Irene zelf is tot 1 oktober met vakantie in de VS. Maar toch stond ik gedurende een aantal seconden oog in oog met een leuke jongedame, die zich voorstelde als Marijke. Het was een korte kennismaking met een vrouw van naar schatting ergens halverwege de 30, maar toch, het deed wat met me, en volgens mij met haar ook. We liepen samen verder door de galerij en ze verdween uiteindelijk in de gemeenschappelijke ruimte, een stukje verderop in de gang, en zag dat daar een gezamenlijke maaltijd werd bereid door haar.

Toen ik later Debby had uitgelaten en haar weer thuis had gebracht, besloot ik om eventjes langs Dirk v/d Broek te gaan, die tegenwoordig ook op zondag tussen 4 en 7 geopend is. Gisterenavond was er een lamp die het had begeven, en ik wist nog dat ze deze ook daar in de supermarkt verkochten. En ik liep toen even naar binnen in de gezamenlijke ruimte om te vragen of er nog een plekje vrij was aan de eettafel voor de maaltijd vanvavond, maar helaas was alles al volgeboekt. Marijke vertelde wel dat ze later nog een keer een etentje wil organiseren voor de mensen hier in Centraal Wonen.

Het is geen toeval dat ik, eenmaal binnen bij de supermarkt om de hoek, een grote bak vol met goede spaarlampen tegenkwam voor slechts 1 euro per stuk. Want om nou ‘s avonds in het donker te zitten in de hobbykamer zag ik ook niet zitten, en heb toen meteen ook een tweede spaarlamp aangeschaf, voor rezerve. Vrijwel m’n hele woning is al enige tijd voorzien van spaarlampen, en dat viel afgelopen jaar, bij de jaarafrekening, ook duidelijk in positieve zin te merken aan de jaarafrekening van Nuon, van de elektriciteit. Alleen nu nog de verlichting in het gangpad, waar aan iedere kant van het gangpad twee spotjes zijn bevestigd met gewone gloeilampen van ieder 40 Watt. Die lampen gaan niet alleen erg snel stuk, ze zijn ook in aanschaf relatief kostbaar en die gangverlichting kost ook nog eens 160 Watt bijelkaar geteld. Door deze spotjes door gewone fittingen te vervangen en in iedere fitting twee spaarlampen van ieder 15 Watt te doen, geeft dat net zoveel licht en zal ook flink schelen in het elektriciteitsverbruik. Deze spaarlampen gaan ook ruim vier keer zo lang mee, omdat ze minder warmte produceren dan een gewone gloeilamp. Bij een gewone gloeilamp geldt nog altijd dat 97% van het stroomverbruik in warmte wordt omgezet, en slechts 3% in licht.

Ik heb toen ook even staan lezen in de zaterdageditie van dagblad Trouw, en daar stond op de voorpagina een in eerste instantie nogal verontrustend bericht, namelijk dat de VVD (Mark Rutte) alle bestaande uitkeringen wil afschaffen (de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen daarbij inbegrepen!) en een arbeidsplicht wil invoeren voor letterlijk iedereen. Hoe dacht hij dat te realiseren? Gehandicapte mensen die bovendien niet in staat zijn om betaalde arbeid te verrichten, toch dwingen als het ware uit hun rolstoel op te staan en vrolijk en wel, alsof er niets aan de hand zou zijn met hen, aan de slag te gaan? En nou heb ik het hier nog niet eens over mensen met een psychische beperking, van wie het aan de buitenkant in de meeste gevallen niet met het oog zichtbaar is voor een ander dat hij of zij niet eens in staat is om deel te nemen aan het betaalde arbeidsprocces. De solidariteit ten aanzien van zieke mensen is binnen de politiek van vandaag de dag, bij partijen zoals de VVD in het bijzonder, ver, heel ver te zoeken, of, liever gezegd, iets wat hoegenaamd niet meer bestaat. Het is bovendien het toppunt van arrogantie, oftewel, om een stukje tekst te citeren uit een liedje van de negerzangeres Tracy Chapman: Ít’s just another form of slavery”.

Nou moet ik nog zien dat zo’n maatregel er door zal komen, en bovendien, er bestaan al vóór de uiteindelijkee totstandkoming van het rechtse kabinet, grote meningsverschillen onderling tussen de partijen, over en weer. Maar toch, gesteld dat zoiets ooit doorgevoerd zou worden, zonder de gelijktijdige invoering van een onvoorwaardelijk en gegarandeerd basisinkomen, dan weet ik al van tevoren dat ik in zo’n mogelijk toekomstige situatie, als hooggevoelig persoon met meer dan gemiddelde vatbaarheid voor psychische aandoeningen, eenmaal blootgesteld zijnde aan de dwang tot presteren, al binnen een week tijd in een nieuwe geestelijke crisisperiode terecht zou komen, wegens overprikkeling. Echter, als zoiets ooit inderdaad zou worden ingevoerd, dan denk je toch zeker niet dat ik het zover zal laten komen, en daarmee zou kiezen voor een nieuwe langdurige periode van geestelijk Lijden. Na 47 jaar kies ik er in dat mogelijke geval niet meer voor om me (alle denkbeeldige lijnen doortrekkend) het graf in te laten werken door (ironisch genoeg volledig gelegitimeerd:) verborgen narcistisch beleid van een in spiritueel opzicht in wezen hardstikke domme politicus, door dergelijk politiek spierballen-vertoon vanuit de overheid? Dan zou ik mezelf, in dat geval, doelbewust en preventief, beschermen door bewust werk te weigeren. Maar e.e.a. wel vanuit een veel hogere staat van bewustzijn dan de heer Rutte. Het zou een pure preventieve maatregel kunnen zijn, een vorm van zelfbescherming m.b.t. geestelijk Lijden, temidden van een heel ver doorgedraaide wereld…. M’n ouders zouden mij in zo’n geval (dit hebben ze ook gezegd) nooit financieel in de steek laten.

Nou ja, het zal denk ik niét zo ver komen, maar e.e.a., het feit dat de VVD zoiets wil, geeft al duidelijk aan dat bezuinigen tegenwoordig iets is wat tot een ware politieke obsessie is verworden. Het valt ook te verwachten in deze tijd, en is helaas ook nodig om uiteindelijk op individueel niveau weer terug te keren naar een ieder’s ware spirituele aard; een moeilijke, kritieke overgangsfase naar de Nieuwe Tijd. Er zal de komende tijd, ook in politiek opzicht, heel veel gaan veranderen, op weg naar een basisinkomen voor iedereen.

Ik was ook getuige van een bijzondere, mooie en rustgevende ervaring, maar ik denk er toch goed aan te doen hierover geen verdere uitlatingen te doen. Daarmee hoop ik  tevens te voorkomen dat dit weer zou kunnen worden toegeschreven aan een bepaalde vorm van gekkigheid. Sommige bijzondere ervaringen zouden buiten bestaande kaders kunnen vallen, en me mogelijkerwijs in de problemen kunnen brengen.

Ik ga nu weer even stoppen met schrijven en een avondwandeling maken met Debby.

Boudewijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: