Eigen visie omtrent Lijden, ontmoeting Jaap H., en verdere bijzonderheden…

Zondag 3 oktober 2010 >> Vanavond heerlijk gegeten, een heerlijke zelfgemaakte stamppot met spruiten en een mix van gebakken uien, champignons en tartaar. Verslavend lekker, zo’n maaltje, maar wel erg voedzaam. Debby heeft daarnet ook haar avondeten opgegeten en ligt nu even bij te komen. Straks nog even een avondwandeling met haar maken. Zolang ze er nog is toch maar zoveel als mogelijk daarvan genieten. Vandaag was het ook best wel goed wandelweer, en het leek zelfs voorjaar…

Tijdens de middagwandeling met Debby kwam ik nog Jaap H. tegen, die ik in november 2009 leerde kennen tijdens mijn afgelopen opnameperiode. Het ging met hem, naar omstandigheden, vrij goed. We hebben even met elkaar bijgepraat, maar hij moest nog verder en we konden he gesprekje ook niet zo lang houden. Hij gaat binnenkort voor zes maanden naar zijn vriendin in Thailand. Dat wilde hij al vorig jaar, maar dat kon toen niet doorgaan, vanwege zijn opname in de GGZ kliniek. Hij zou dus in april 2011 weer terugkomen. Nog altijd een hele aardige persoon, en ik hoop dat hij daar een leuke tijd zal hebben.

Verder wel een redelijke dag vandaag. Ik zag, nadat ik had ingelogd, voordat ik begon met schrijven van deze weblog, dat er iemand deze site heeft bezocht en zich af heeft gevraagd wat mijn visie op Lijden nou eigenlijk is. Dat is een hele goede vraag, al is het tegelijkertijd ook moeilijk om daar in woorden echt een antwoord op te kunnen geven. Het begrip Lijden is ook heel erg breed; het kan puur betrekking hebben op het beleven van lichamelijke pijn, maar ook op geestelijke pijn, of een combinatie van beiden. In geestelijk opzicht is Lijden ook een manier van pijn lijden, wat zich kan uiten op een naar binnen gerichte manier, in de vorm van een depressieve geestestoestand, maar het kan evenzeer tot uitdrukking komen in een gezondere, emotionele manier van pijn ervaren. Zoiets is vrijwel altijd een reaktie op een negatieve ervaring in het leven, bijvoorbeeld naar aanleiding van een echtscheiding, het verlies van een baan of, in het ergste geval, van een naaste geliefde persoon.

Het in welke mate van diepgang ervaren van geestelijke pijn, geestelijk lijden, hangt daarbij ook af van in welke mate iemand sensitief is. Een depressie betekent ook Lijden, maar is vaak moeizaam te verhelpen en ook erg ongezond. Een emotie daarentegen is op zich wel een gezonde reaktie, en ook, hoe zal ik het zeggen, een veel direktere manier van pijn lijden.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo, naar mijn idee, dat, als mensen daar natuurlijk voor open staan in voldoende mate, het Lijden ook iets positiefs in zich draagt, namelijk dat het de verdere ontwikkeling van het bewustzijn van mensen kan stimuleren, kan verhogen. Anders gezegd, het kan ook heel erg leerzaam zijn., leiden tot bewustere keuzes van mensen, en mensen weer op een dieper niveau terugbrengen naar een ieder’s ware spirituele aard (kern), waardoor het lijden vervolgens ook weer verlicht kan worden. Dat lijden uitsluitend iets zou zijn wat alleen maar een negatieve betekenis zou hebben, is iets wat dus niet zo is. Zoiets heeft zowel een negatieve als een positieve betekenis naar mijn idee.

Lijden doet een mens vaak ook beseffen dat hij of zij in positievere periodes ook veel meer waarde gaat hechten aan het leven zelf, aan het gegeven dat het leven ook waardevol en kostbaar kan zijn. Lastiger wordt dit laatste bij mensen, zoals ook ondergetekende gedurende een groot deel van het leven, gedurende langere tijden aaneengesloten in een chronische vorm van depressiviteit is vast komen te zitten, en dus geen of weinig gevoelsmatig vergelijkingsmateriaal hebben tussen enerzijds negatief en anderzijds positieve periodes. Mensen die zoiets overkomt gaan pas waarde aan het leven zelf hechten zodra zij weer uit die langdurige depressieve periode zijn gekomen en weer op een gezonde emotionele manier in staat zijn om respektievelijk vreugde en pijn te ervaren. Dan hebben ze immers weer gevoelsmatig vergelijkingsmateriaal.

Sinds november 2009 ben ik, na ongeveer 35 jaar lang aaneengesloten in mildere en ernstigere vorm van chronische depressiviteit te hebben vastgezeten (en daardoor ook geen gezonde diepere positieve en negatieve emoties meer echt kon voelen; dat brengt zo’n depressieve geestestoestand met zich mee), geheel van deze problematiek bevrijd tot op heden. Maar ik wist toen tegelijkertijd ook niet meer wat dat ook alweer is, op een emotionele manier pijn beleven, en was in al die jaren voor een belangrijk deel ook weer verleerd, hoe op een goede manier met emotionaliteit om te gaan. Het was immers al zo lang geleden dat ik op een gezonde emotionele manier in het leven heb gestaan….. En als dan de emotionele druk op de ketel dan vervolgens ook nog eens extreem hoog wordt, ja, dan is het ook niet meer  dan verwonderlijk dat er zich een ander sluipend gevaar in mij begon te voltrekken, zonder dat ik mij daarvan evenwel bewust was. Het was Peggy die me langs telepatische weg ervan bewust maakte dat ik mij in een pril beginstadium vond van datgene wat bij haar uiteindelijk tot de diagnose bordeline heeft geleid. Dit, gecombineerd met haar enorm krachtige positieve energie, heeft me er echter geheel van bevrijd tot op heden. Licht verhoogd instabiel ben ik zeker nog weleens, maar tegelijkertijd wel veel allerter dan eerst…

Ik zou op dit moment van schrijven even niet meer weten om hierover verder te filosoferen. Mocht ik in de toekomst echter op meer ideeën hieromtrent komen dan kom ik er zeer zeker nog op terug. Diegene die zich die vraag heeft gesteld naar aanleiding van de weblogsite, hartelijk bedankt!

Ik ga eerdaags ook weer verder met werkzaamheden aan de diverse websites, waaronder m.n. de website van peggy en boudewijn. Deze websites ga ik echter pas herplaatsen als het ontwerp in voldoende mate is uitgebreid.

Ik wens iedereen nog een prettige voortzetting van de avond en tot de volgende keer…

Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: