Rustpauze na druk bezette, maar wel nuttige dag, en overig nieuws…

Wo.6 oktober 2010 > Vandaag heb ik dan eindelijk een hulpprogramma gevonden om gemakkelijker nieuwe weblogs te kunnen schrijven en plaatsen op het web, de nieuwste 2011 versie van Windows Live Writer. Biedt niet alleen meer mogelijkheden, maar het is nu niet langer meer nodig om eerst in te loggen op de site alvorens te kunnen schrijven en te uploaden naar de site.

Vandaag was het best wel een vrij volle dag. Vrij intensieve gesprekken gehad met mensen die me hadden opgebeld, omdat ze geestelijk niet echt goed in hun vel zaten. Meestal gaat zoiets telefonisch al vrij goed, maar in een enkel geval is het soms nodig om mensen persoonlijk op te zoeken. Vanmiddag heb ik ook iemand opgezocht in de kliniek, de open afdeling, hier in Amstelveen. Het was een lang bezoekje, langer dan was voorzien, maar toch wel goed. Vanavond nog een andere bekende geprobeerd te bellen die eveneens behoorlijk in zichzelf vast zat, maar ik kreeg geen contact met haar. Vermoedelijk heeft ze wat rust genomen en lag ze te slapen, en dat is denk ik ook wel beter voor haar, om gemakkelijker weer nieuwe energie te kunnen opbouwen. Morgen, in de loop van de middag zal ik het nog een keertje proberen om haar te spreken.

Toch heb ik wel het gevoel dat het vandaag een nuttig bestede dag was, al voel ik me ook zelf nu wel behoorlijk moe. Maar ook betrekkelijk ontspannen vandaag, ondanks alle gesprekken. Gaandeweg merk ik toch dat er al enige tijd, vrijwel automatisch, een klein, regionaal netwerkje begint te ontstaan van hoogsensitieve mensen, die steun bijelkaar zoeken, en dat ook liever doen dan alles met de reguliere hulpverlening te bespreken. Ik merk dat ik daar zelf zo nu en dan ook wel veel baat bij heb, een soort klein steunpunt van HSP-mensen. Niet dat ik iets zou willen afdoen aan de goede bedoelingen vanuit de reguliere hulpverlening, maar toch, deze mensen gaan over het algemeen toch net iets te analytisch om met probleemsituaties, en ik denk dat dat niet altijd goed is voor HSP mensen. Het nadeel van een te analytische, te theoretische benadering van situaties van mensen is namelijk dat al datgene wat buiten bestaande kaders valt, al gauw wordt afgedaan als iets ‘abnormaals’, als iets wat ongezond zou zijn. Ze realiseren zich echter (nog) niet dat ze zich, door een te eenzijdige vasthoudendheid aan de theorie, wel onbewust nagenoeg volledig afsluiten voor een letterlijk oneindig veel diepere werkelijkheid die gaat tot heel ver buiten de bestaande algemene theoretische kaders. Bovendien voelen veel mensen zich dan niet serieus genomen in bepaalde situaties, en at geldt zeker voor HSP mensen, die zelfs de zwakste prikkels van buitenaf haarscherp aanvoelen; diezelfde prikkels die evenwel ver buiten het waarnemingsvermogen liggen van een wetenschapper of hulpverlener zelf…. Zij menen er echter wel, vanuit de theorie, over te kunnen oordelen, over iets wat zij zelf niet kunnen waarnemen.

Maar goed, morgen rond het middaguur krijg ik bezoek van mijn spv’er, sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Wel goed dat ze tegenwoordig bij de mensen thuis op bezoek komen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Ondanks het feit dat onze meningen omtrent dwangbehandeling en isoleercellen in de ggz, grotendeels haaks tegenover elkaar staan, kan ik het voor de rest wel goed met haar vinden.

Ik was eerst van plan om morgenochtend langs het laboratorium te gaan voor een nieuw bloedonderzoek, maar soms lopen dingen net even iets anders dan voorzien. Ik ben er nu veel te moe voor om morgenochtend om half zeven de wekker al te horen afgaan. Het is ook belangrijk om mijn eigen grenzen in de gaten te houden, en dat lukt de laatste tijd ook steeds beter.

Vanavond lekker even helemaal niks, en dat is ook weleens prettig. Niet teveel, niet te weinig, zoeken naar een balans. Heel belangrijk als HSP’er, om de kans op totale uitputting zo klein mogelijk te houden.

Het wordt me ook in de praktijk met mensen steeds duidelijker, datgene wat  ik al veel eerder was gaan inzien, namelijk dat er een overduidelijke link bestaat tussen enerzijds HSP, hooggevoeligheid, en de aandoening Borderline. Alleen zo jammer dat dit in reguliere kringen nog bij lange na niet overal wordt h-erkend. Immers, er zijn zoveel manieren om op een goede manier te leren omgaan met prikkelovergevoeligheid, wat het leven van mensen met hooggevoeligheid en borderliners aanzienlijk zou kunnen verbeteren. We leven momenteel echter nog in een tijd dat de nadruk obsessievelijk sterk wordt gelegd op prestatie, op overmatig (verstikkend) veel struktuur, op tijd en snelheid, op al datgene wat vanuit het ego, het egobewustzijn alleen voortkomt. Echter, geestelijk welzijn, het leren omgaan met geestelijke problemen is iets waarvoor, juist daardoor, volstrekt niet voldoende ruimte krijgt in ons mensenleven. Ik heb gedurende mijn drie opnameperiodes in ggz klinieken ook nog nooit gezien dat er op een aktieve, ondersteunende manier wordt gewerkt aan hooggevoeligheid en borderline. Therapie hieromtrent, dat kennen ze daar helaas nog niet echt, althans niet in het reguliere hulpverleningscircuit. Er is ook geen geld voor, te weinig personeel. En dat zal, denk ik, op de korte termijn alleen maar nog erger worden met de nieuwe regeringscoalitie, CDA-VVD-PVV, eigenlijk niet meer dan een samenwerkingsverband van kleine kinderen die, over de ruggen van burgers die het toch al niet makkelijk hebben, hun spierballen laten zien, ter bevrediging van het eigen ego. In feit niet veel meer of minder dan een, ironisch genoeg, volstrekt gelegitimeerde vorm van narcisme…

Hoeveel onvrede er onder mensen leeft, aangaande deze nieuwe coalitie, werd me gisterenavond nog eens overduidelijk op de website van de SP, waarop inmiddels vele honderden ingezonden reakties te lezen waren van burgers naar aanleiding van een stelling over de tweedeling in onze moderne samenleving. En heb zelf ook een stukje

***************************************************************************

Stelling geplaatst op 01-10-2010

Deze coalitie zorgt voor een tweedeling in Nederland

Reageren? Stuur je reactie van maximaal 200 woorden in via je eigen mailprogramma, of via Gmail of Hotmail. Hieronder lees je de reacties van anderen op deze stelling.

ingezonden naar aanleiding van die stelling:

05-10-2010
Ik ben het volledig eens met de stelling. Mensen met een vet salaris varen er wel bij, de armoede onder uitkeringsgerechtigden wordt alleen maar groter, zo vrees ik. Ik las onlangs in Trouw dat Rutte alle sociale uitkeringen wil afschaffen. Absurd, te gek voor woorden. Ik ben extreem hoogsensitief, en kan niet zonder de volledige Wajong. Dat zou een regelrechte aanslag zijn, zowel op mijn eigen geestelijke gezondheidstoestand, maar ook een ramp voor zovele andere arbeidsongeschikte mensen. Ik ben ervaringsdeskundige hulpverlener binnen de ggz (vrijw.), en de geestelijke nood onder veel mensen is nu al hoog. Veel te weinig personeel, en dat zal waarschijnlijk alleen maar erger worden. Nog minder personeel op de werkvloer, daardoor nog minder daadwerkelijke aandacht en hulp voor patiënten dan nu al het geval is, en dus nog meer patiënten in zoiets barbaars als de isoleercel. Omdat het de goedkoopste oplossing is die ook niets met ‘zorgverlening’ te maken heeft. Het maakt dat de situatie van psychiatrisch patiënten die toch al een laag zelfbeeld hebben en zich machteloos voelen, alleen maar nog verder verslechtert. Het aantal zelfdodingen onder mensen met de aandoening Borderline kan daardoor alleen maar verder toenemen. Schandalig!
Boudewijn de Kat (47jr.)

*******************************************************************

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat ik nog moet zien hoe lang deze coalitie in stand zal blijven. We leven toch in een tijd dat we ons, al lijken de tekenen daarop eerder nu nog het tegendeel uit te wijzen, in een overgangsfase bevinden naar het herontdekken van een ieders ware spirituele aard op individueel niveau. Anders gezegd, deze oerkracht van moeder natuur is niet iets wat tot in alle eeuwigheid door en vanwege ons egobewustzijn ‘beheersbaar’ , te onderdrukken valt. Dat is namelijk iets wat wij mensen, de poltiek in het bijzonder, namelijk wel doen, steeds meer regels, toekomstgerichte schijnzekerheden, alsmaar meer en meer….van hetzelfde. Dat is een proces geweest van vele vele vele jaren sinds het begin van onze jaartelling, en omdat zoiets nu eenmaal een proces is geweest van vele vele jaren zijn we daarmee geleidelijk aan ook steeds meer vervreemd geraakt van een ieder’s spirituele aard. Vaak is het helaas nog maar al te vaak zo dat wij mensen vaak eerst heel, heel diep in het moeras moeten zinken alvorens tot inkeer, tot diepte-inkeer te komen, en van daaruit tot een veel rijkere manier van leven, andere zienswijze, ander humaan beleid waarin daadwerkelijke individuele vrijheid mogelijk zal gaan worden in de toekomst….. Het beleid wat deze coalitie voorstaat leidt er alleen maar toe dat mensen, burgers (ellenbogenwerkers, egotrippers en materieel draagkrachtigen daarvan uitgezonderd) alleen maar nog meer psychisch klem komen te zitten.

Ach, het is schandalig, maar volgens mij slechts een kwestie van tijd. En bovendien, het is een minderheidscoalitie, met gedoogsteun van de PVV. Ben benieuwd hoe lang dat huwelijk stand houdt….. Maar om nu alvast een metersgrote slagroomtaart te bestellen om de toekomstige echtscheiding van dit huwelijk te gaan vieren, dáárvoor is het denk ik, helaas, nog veel te vroeg… Of misschien toch juist wel een wat kleinere taart bestellen, maar dan wel eentje met een sterk slaapmiddel erin verwerkt, per expresse versturen als kadootje voor het hele gezelschap, waardoor datzelfde gezelschap aan een minstens tien jaar durende winterslaap kan gaan beginnen. Zou het werken?? Wel zo rustgevend voor heel veel mensen denk ik.

Maar, dit was het dan weer voor nu…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: