Verblijf afgelopen nacht in Slotervaartziekenhuis i.v.m. stopzetting behandeling van mijn vader…; een zware nacht voor mijzelf en mijn moeder…

Zaterdag 5 februari 2011 >> Nadat ik gisterenmiddag wat was wezen winkelen met mijn moeder werd ik een kwartiertje na terugkeer op de open afdeling gebeld door de hoofdzuster van de geriatrie afdeling van het Slotervaartziekenhuis. Mijn vader heeft gisterenmiddag bloed overgegeven en weer ingeslikt. Er is weer een nieuwe ontsteking ontstaan aan zijn longen. De vraag was: “ Moeten we doorgaan met toediening van antibiotica of niet “. Hij zal nooit meer beter worden en in het meest gunstige geval zou hij dan terecht komen in een rolstoel en als een kasplantje voortleven in een verpleegtehuis. Uiteindelijk is toch besloten om de behandeling stop te zetten en ook geen voeding meer toe te dienen via het infuus. Anders gezegd, hij zal op korte termijn komen te overlijden, dat kan vandaag of morgen al zijn, danwel over enkele dagen; een zware klap, zowel voor mijn moeder als voor mijzelf, temeer daar we dit enkele dagen geleden nog absoluut niet hadden verwacht.

Vervolgens heeft de verpleging, naar aanleiding van een telefoongesprek met mijn tante, een taxi besteld en ben op eigen gelegenheid met de taxi naar het Slotervaart ziekenhuis gebracht. En toen werd het me even teveel, zeker omdat de dingen die ik de laatste twee maanden heb ervaren nu ook niet bepaald vreugdevol waren. Ik zag m’ n vader daar liggen en dat was niet echt een prettig gezicht, met maximale zuurstoftoediening en zwaar onder de morfine, om de pijn zoveel mogelijk te verzachten. Het is nu een kwestie van tijd totdat hij zal komen te overlijden. Er is geen hulp meer mogelijk in dit geval. Mijn tante Liesbeth heeft toen nog mijn moeder en mijzelf even afgezet bij he huis van mijn ouders, om even wat noodzakelijke afleiding te hebben. Een deel van de avond heb ik met m’n moeder samen in m’n ouderlijk huis doorgebracht, in de wetenschap verkerend dat m’n vader nooit meer thuis zal komen. Om 22:00 bij taxibedrijf Lagerberg een  taxi besteld die ons weer naar het Slotervaart ziekenhuis heeft gebracht. Het advies van de verpleging van het ziekenhuis was om daar samen de nacht door te brengen, en ze hadden op de kamer waar m’n vader ligt een tweede bed neergezet, maar heb amper hooguit drie uurtjes kunnen slapen.

Het was een zware nacht voor mijn moeder en mijzelf, daar in het ziekenhuis, een uitputtende nacht. Mijn vader droomt vaak zeer hevig momenteel en lijkt in een andere wereld, in een andere dimensie te leven momenteel. Rond 08:00 uur vanochtend zijn m’n moeder en ik weer met de taxi naar huis gebracht, waarna mijn moeder me weer terugbracht naar de open afdeling. Zeker, er zullen zware tijden aan gaan breken, zowel voor wat betreft het helemaal opnieuw inrichten en aankleden van mijn woning als voor wat betreft alle bezigheden die noodzakelijkerwijs zullen volgen na en naar aanleiding van het aankomende overlijden van mijn vader. Misschien ook maar beter dat ik in deze periode nog even opgenomen ben. Natuurlijk, dit raakte me diep, maar merk daarbij tegelijkertijd wel dat ik onder de gegeven omstandigheden toch vrij sterk ben momenteel. Ik hoop desondanks dat het verdere verloop van 2011, zoals ik aanvankelijk verwachtte, een beter en veel positiever vervolg zal gaan kennen, want eerlijk gezegd, na alles wat er sinds december jl. is gebeurd, veel dieper kan een mens niet zinken, emotioneel gezien. Dat moet haast wel een heel veel positiever vervolg kennen, denk ik weleens….

Het medeleven hier op de open afdeling van GGZ in Geest is bijzonder  groot, wat niet wegneemt dat dit toch wel een pijnlijke situatie is, zo ook voor mijn moeder…. Mijn vader zal dus waarschijnlijk de komende week komen te overlijden…….

Boudewijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: