Mogelijk tijdelijk veblijf bij mijn moeder, toekomstplannen, herziening van mijn ziekteverleden op basis van mijn HSP, reaktie op gesprek 13 april jl.

Vrijdag 15 april 2011 >> Hoewel de definitieve beslissing hierover nog niet is genomen, lijkt de kans toch vrij groot te zijn dat ik na mijn aankomende ontslag van de open afdeling (datum nog niet bekend) voor enige tijd bij mijn moeder zal gaan wonen, in afwachting van een nieuwe woning. Er wordt nog gezocht naar een definitieve oplossing voor mijn woonprobleem.

De laatste paar dagen regelmatig gesproken met D. van de verpleging. Hij en ik vinden de situatie rondom het gesprek van 13 april jl. ronduit absurd, maar ook onrechtvaardig, en we vragen ons af of de hele gang van zaken vanuit de woongroep, juridisch gezien, wel door de beugel kan… Het gesprek tussen mijn psychiater, spv’er, de woningbouwvereniging en mensen van Centraal Wonen lijkt voor mijn gevoel duidelijk al vooraf besproken tussen alle partijen onderling. Maar ik ga er nu niet weer opnieuw al te zeer op in, maar hun wijze van handelen is tegen het onbeschofte aan en had zelf al na de woorden “Je bent hier niet welkom” al heel sterk de neiging om ter plekke op te staan en weg te gaan. Ik vond het gesprek uitermate vernederend, kleinerend en heb me mijn hele leven lang tot nog toe nog nooit zo in de goot getrapt gevoeld als toen die middag…. D. ergerde zich ook heel erg aan de waslijst met voorwaarden, waarbij ik, na ondertekening, onder curatele zou komen te staan. Er werd volledig gehandeld en gesproken vanuit Angst, maar hoezeer ik het ook betreur voor omwonenden dat deze brand heeft plaatsgevonden, Angst (probleem nr.1 op wereldniveau) is uiteindelijk toch iets waarvoor mensen alleen maar ZELF een oplossing kunnen bedenken. D. was het met me eens dat het, om het maar eens heel voorzichtig uit te drukken, niet fair van ze is om de verantwoordelijkheid van HUN angsten in MIJN schoenen te stoppen, mij ook nog eens met HUN eigen sores te belasten. Daar pas ik echt voor, en daarmee basta!! Ik ben, behalve heel erg verdrietig om deze gang van zaken, ook behoorlijk boos hieromtrent. Zij zijn helemaal niet in de positie om mij geestelijk klem te zetten. Een duidelijk en overtuigend excuus van hun kant, een hele grote stap terug zou mijns inziens veel beter en ook rechtvaardiger zijn geweest.

Het woord “zwaar psychotisch” werd door mijn eerdere psychiater hier, L., NOOIT genoemd, en dat is ook logisch, want er was sprake van een verwarde toestand, EN DAT IS IETS HEEL ANDERS DAN EEN SERIEUZE PSYCHOSE, zoals ik deze het laatste heb ervaren voorafgaand aan mijn eerste opname in 1997 in Vogelenzang, Bennebroek. Het KAN eenvoudigweg niet zo zijn dat de woorden zwaar psychotisch rechtstreeks afkomstig zouden zijn vanuit de hulpverlening van de GGZ. Het zou me niets verbazen als deze woorden hun oorsprong vonden in de mening van mensen vanuit de woongroep die altijd maar denken dat zij het zoveel beter weten dan ikzelf, verdomme nog aan toe… Ik distantieer mij heel duidelijk van deze opgelegde diagnose, die voor geen meter klopt. Zelfs D. verbaasde zich nogal toen ik vertelde over het feit dat er gedurende de avond van de brand – naar men zegt – op de deur zou zijn geklopt, en dat het feit dat ik deze geluiden niet heb gehoord te wijten zouden zijn aan een zogenaamd zwaar psychotische toestand. Het moet echt niet veel gekker worden. Ik durf er een lief ding om te verwedden dat er al die maanden, achter mijn rug om,  tussen alle partijen onderling overleg heeft plaatsgevonden, en dat 90% van de feiten pure verzinzels zijn, roddels. Ach, ik denk dan bij mezelf: “Eerlijkheid duurt altijd het langst”.

Veel elementen uit wat door derden als afwijkend gedrag wordt en in het verleden werd gezien heeft in het geheel NIETS te maken met een geestelijke afwijking of kwetsbaarheid, maar valt te herleiden tot mijn hooggevoeligheid. Het lijkt me een goed en ook leuk idee om me de komende jaren te gaan bezighouden met het schrijven van een of meerdere boeken, een levensverhaal, met de bedoeling om daarin ook een belangrijk deel te wijden aan een aantal verkeerde diagnoses die in het verleden door onwetende buitenstaanders zijn opgelegd. Dat was NIET leuk….. De meeste kenmerken, symptomen waren simpelweg te herleiden tot mijn hooggevoeligheid. Alleen die eerste keer, in 1997 om precies te zijn, zaten ze wel op het goede spoor, want toen was ik inderdaad ‘zwaar psychotisch’.

Ik heb meer mensen leren kennen, hsp’ers die emotionele schade hebben ervaren als gevolg van verkeerde diagnoses e.d. Mocht ik later, een aantal jaren verder bijvoorbeeld, in het gelijk gesteld worden, dan overweeg ik om met het vrijkomende smartegeld iets nuttigs te gaan doen, een woongroep opzetten bijvoorbeeld met en vanuit hele andere grondbeginselen dan thans gebruikelijk in CW projekten….. ,om het lijden aan maatschappelijk onbegrip en verzet daarmee ook te verzachten voor hen die daar wat voor zouden voelen……

Vanmiddag ben ik weer even bij mijn moeder en blijf vanavond bij haar eten. Ik heb zin in een nieuw leven, en hoe ik dat leven ga vormgeven is iets wat ik zelf bepaal en NIET een derde persoon. Waar bemoeien sommige mensen zich toch mee. Ik ben dit laatste meer dan zat na al die tijd…….. De lijst met voorwaarden slikken, ondertekenen? Als ik tot zoiets zou worden gedwonen dan heb ik geen zin meer in dat voorgeschreven leven! Nee, ik pieker er niet over om de lijst te ondertekenen, en dat gebeurt dus ook niet. En daarmee basta!! Verbeter de wereld, maar begin eerst eens bij jezelf is m’n advies. Het schrijven van dit verhaal heeft me wel enorm opgelucht…… En bovendien, ook mijn hele familiekring is het beslist NIET eens met de diagnose “zwaar psychotisch” en wil deze woorden m.b.t. de afgelopen brand ook nooit meer horen……

Groeten van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: