Met ontslag na record-opnameduur van 132 dagen, opstelling CWA, woningbouwvereniging en GGZ dubieuze kwestie waar een luchtje aan zit….., bijzonder positieve ontwikkelingen in sociaal opzicht…..

Amstelveen-Bankras, 2 mei 2011 >> Tja, vandaag dan eindelijk met ontslag, al ging dat niet geheel vlekkeloos. Deze keer geen voorafgaand ontslagtrajekt zoals in 2009,en bovendien vond ik al dat commanderende, tamelijk arrogante gejaag op het laatste moment vanuit de verpleging om zo snel mogelijk al te vertrekken wel bijzonder irritant. Ze hadden me bijvoorbeeld ook de dag ervoor, gisteren dus, alvast kunnen inlichten om het feit dat er vanmiddag om twee uur een nieuwe patient in kamer 17 zou worden opgenomen, niet pas twee uurtjes van tevoren. De communicatie tussen het personeel onderling is ook waardeloos, want kort ervoor hadden we nog een gesprek met een leidinggevende die vertelde dat ik vandaag rustig de tijd kon nemen om weg te gaan en om van  de mensen afscheid te nemen.

R., een goede vriend was zo vriendelijk om me vandaag mentaal wat te ondersteunen en om z’n zegje te doen richting de psychiater in opleiding en de leidinggevende van de GGZ. Mijn moeder vooral leeft behoorlijk onder stress, en ik had dacht ik toch duidelijk genoeg aangegeven dat de optie tijdelijk intrekken bij mijn moeder intrekken een noodoplossing zou zijn. Maar de opstelling van hun kant is, hoewel tot op zekere hoogte ergens ook wel begrijpelijk, vrij zakelijk. Tijdens datgene wat ze een ‘systeemgesprek’ noemen hebben we inderdaad afgesproken dat de ontslagdatum per 2 mei zou zijn. Maar een dergelijke starre, zakelijke houding (zo kenmerkend m.b.t. de tot norm verheven denkwijze van niet-hsp mensen) is iets waar ik grote moeite mee heb; het houdt volstrekt geen rekening met plotselinge veranderingen in de situatie, in dit geval dus het feit dat mijn moeder eergisteren emotioneel behoorlijk was ingestort. Wat flexibiliteit binnen ggz kringen betreft scoren ze mijns inziens een vette onvoldoende…… En waarom is er niet in een veel eerder stadium gestart met een versnelde procedure van het zoeken naar vervangende woonruimte??!!!! Zeker in dit soort van situaties van brand, het overlijden van mijn vader en van Mauries, gevolgd door wat door een van de verpleegkundigen terecht werd omschreven als nazi-achtige wegpest-praktijken vanuit een deel van de woongroep Centraal Wonen (iets waarvan mijn moeder eergisteren vertelde dat dat proces al jaren geleden van start was gegaan, zo vernam ze van een oud-bewoonster van CWA die eveneens jaren geleden werd weggepest), dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op, zeker niet voor mijn moeder van 80 jaar en waarvan ik hoop dat zij desondanks nog een lang leven voor zich heeft. Deze nood-woonoplossing is enerzijds goed, maar anderzijds, het is en blijft  geen ideale situatie.

Andere kwestie is de lijst met voorwaarden die, zoals bleek tijdens dat bijzonder gespannenen eveneens zakelijke gesprek van 13 april met mijn psychiater in opleiding, spv’er, twee mensen van de woongroep CWA en een mevrouw van de als bijzonder streng bekend staande Woongroep Holland, door m’n strot werd geduwd en waarbij mijn hulpverleners volledig passief zaten mee te schrijven…… Onder deze strenge voorwaarden zou ik onder curatele komen te staan gedurende de rest van mijn leven, en zou ik bovendien slechts tijdelijk kunnen terugkeren in de woongroep, die een ‘sociale woonvorm’ pretendeert te zijn. Ik heb daar anders niets van gevoeld de afgelopen vier maanden, integendeel zelfs. Roddels, verzonnen leugens en noem maar op….. R.,mijn goede vriend en ook spv’er vroeg, nadat ik daar eerst zelf meerdere keren om had gevraagd, nogmaals aan T.,mijn psychiater in opleiding, om de lijst met voorwaarden, die me overigens al meerder malen was beloofd, was toegezegd. Positief was wel dat T. zo eerlijk was om toe te geven dat deze lijst, het opleggen ervan, juridisch gezien niet klopt, dus eigenlijk dat ze juridisch gezien als woongroep geen poot hebben om op te staan. Maar wel onrechtvaardig dat ze me die lijst niet willen geven.Bovendien, ik ben toch ook altijd open naar hun toe geweest????!!!! Er zit een vies luchtje aan deze hele zaak,maar goed, dat is voor later. Wellicht is het mogelijk om zo’n lijst in een later stadium alsnog via andere kanalen te kunnen verkrijgen…. Waar zijn jullie eigenlijk bang  voor bij de GGZ? Om ook in dit kader volledig open te zijn naar mij toe, zoals ook was beloofd?? Is er voor de 13de april zonder mijn medeweten, voorafgaand overleg geweest tussen jullie en de andere partijen, en zijn daarin reeds onderling afspraken gemaakt? Ik bedoel, eerlijk zijn duurt altijd het langst…..

Ik hoop op gerechtigheid, op een snelle toekenning van een passende, vergelijkbare nieuwe woonruimte waar ik me prettig bij voel….. Dat is de allereerste stap..

Ik vind dat alle betrokken partijen, ieder op z’n eigen manier, veel te ver zijn gegaan, OOK naar mijn moeder toe. En dat geldt zeker voor het bestuur van de woongroep CWA……

Mettertijd zal ik ook de landelijke centraal wonen vereniging in kennis stellen van de onrechtvaardige manier waarop ik werd behandeld, psychisch enige tijd volledig klemgezet.

Maar ook goed nieuws, want er voltrekken zich ook zeer positieve ontwikkelingen in sociaal opzicht. Al was het in andere opzichten wel een vrij zware, gespannen dag…

Boudewijn.

Comments

 1. bart versteege says:

  Dag Boudewijn,

  ik heb je herinnerings programma deel 1 zitten beluistern.
  prachtig!
  ik hoop dat het wat beter gaat met je.

  lieve groet,
  bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: