Twee favoriete songs, maatschappij-kritische visie en toekomstgerichte plannen en wensen…(deel 1)…

Donderdag 16 juni 2011 >> Beste mensen… Laat ik deze weblog beginnen met een tweetal songs van een van mijn favoriete bands die in de jaren ‘70 en ‘80 heel populair was, de Dire Straits. Deze Engelse band heeft veel hits op zijn naam staan. Het nummer Romeo and Juliet is afkomstig van hun cd Making Movies uit 1980, en doet mij ergens ook denken aan het hele verhaal rondom de lijdensweg die Peggy heeft ondergaan. Na allereerst de LP Making Movies grijs te hebben gedraaid, heb ik na de komst van de compact disc in 1982, deze LP ingeruild bij een platen en cd-winkel op het Gelderlandplein in Amsterdam, en toen met korting de cd-uitvoering kunnen kopen, waarvan ik nog niet eens met absolute zekerheid kan zeggen of deze vanwege de brand in mijn oude woning vorig jaar december bewaard is gebleven. Zo niet dan wil ik deze muziek en hun andere cd’s wel opnieuw gaan bestellen.

Het tweede, eveneens bijzonder goede nummer van Dire Straits is So Far Away, en ik heb de live uitvoering van dit nummer voor je uitgekozen om te beluisteren. Dit nummer is destijds ook op single uitgebracht, en staat ook op de beroemde cd Brothers in Arms, uitgekomen in 1985, wat tevens de allereerste CD is geweest die ik destijds heb gekocht.

Romeo and Juliet, song van de Dire Straits uit 1980 (incl.songtekst)
So far away, song van Dire Straits uit 1985, live uitvoering

En verder, ja, lijkt er toch in positieve zin, na een zeer langdurige periode van tegenspoed en onbegrip, eindelijk meer beweging en verandering te gaan komen in mijn leven. Ook in sociaal opzicht. Mensen die kwa denken, voelen en bewustwording op een lijn zitten met het proces waarin ik zelf momenteel zit. Dat geeft me eindelijk eens het gevoel niet alleen te staan in het leven, want het was vele jaren lang wel degelijk niet echt eenvoudig om mensen te vinden waarbij je echt volledig jezelf kunt en mag zijn, zonder meteen belast te worden met een veelal sterk angstgericht negatief waardeoordeel met betrekking tot je manier van denken, doen en laten. Uitzonderingen daargelaten, veel mensen zijn vaak kuddedieren in deze zeer eenheidsworsterige wereld, waarin de meeste mensen zich vaak zeer oppervlakkig onderscheiden ten opzichte van een ander. Als mensen echt daadwerkelijk tot in de kern zouden gaan nadenken over zulke zaken als bijvoorbeeld optimale vrijheid, dan kom je erachter dat die zogenaamde vrijheden slechts zeer beperkt zijn. Alles in onze wereld is zo ingericht dat wij mensen overafhankelijk van elkaar zijn geworden, en gedegradeerd tot een grote kudde angsthazen.

Neem nu bijvoorbeeld als je een boek zou willen schrijven over je ideeen, levenservaringen en minder gangbare gedachtengoed… Zie dan maar eens een uitgever te vinden die zo’n boekwerk voor jou wil gaan uitgeven. Ja, je bent wat dit betreft bijvoorbeeld volledig afhankelijk van wat een uitgever van je boek vindt, ofwel, anders gezegd, hij of zij bepaalt of je boekwerk wordt uitgegeven of niet… Optimale vrijheid is in dit soort situaties heel moeilijk te  vinden, en zeker als je verwacht met je boekwerk veel geld te gaan verdienen. Pas als je dat geld-aspekt weet los te laten, je werk weet te schrijven vanuit puur enthousiasme, vanuit het diepste van je hart, en eveneens los kunt koppelen van de verwachting/de eis dat je boekwerk, je verhaal door zoveel mogelijk mensen wordt gelezen, dan pas ben je meteen al veel vrijer in dezen. Beste manier om je verhaal bekender te maken is, denk ik, niet op de reguliere manier van het zoeken naar een uitgever, maar door het bijvoorbeeld op het internet te plaatsen. Het beste is denk ik dan ook dat je zelf enige handigheid krijgt in het zelf ontwerpen van websites. Daarvoor zijn best hele goede, niet al te dure, en gebruikers-vriendelijke programma’s ontwikkeld voor op je PC.

Maar, misschien is het wel een leuk idee om mij in de toekomst ook voor derden aan te bieden als een websiteontwerper, gericht op het bouwen van websites waarop andere mensen hun verhaal, hun ‘boekwerk’ kwijt kunnen. Dit geheel onvoorwaardelijk, dat wil zeggen zonder mensen te verplichten daarvoor geld te betalen, en dat te vervangen door een geheel vrijwillige bijdrage naar wens/draagkracht. Maar ook met als stelregel dat de eindverantwoordelijkheid voor de inhoudelijke kant van de aangeboden teksten uitsluitend ligt bij de mensen die de teksten aanleveren. Ik wil me daarbij niet gaan inmengen met wat anderen schrijven. Nou weet ik nu al dat dit bij heel veel lezers van dit idee de angstfaktor weer komt bovendrijven, zo van “Als dit maar niet uit de hand loopt e.d.”, enz…… Nee, mensen zijn toch zelf verantwoordelijk voor dingen die ze zeggen en schrijven; die verantwoordelijkheid zou juist niet behoren te liggen bij een uitgeverij. Maar ja…. Daar is bewustzijn voor nodig, om tot dergelijke inzichten te komen, maar ook tijd…..

Iedereen zit maar te piekeren over economische problematiek e.d., maar als je er dieper over nadenkt, wat is geld eigenlijk; het is tot voorwaarde en tevens tot een machtsmiddel  gemaakt om te mogen (over)leven, ja want zo is het wel degelijk!!! In wezen heel onnatuurlijk, want als je geen geld zou hebben kun je geen levensmiddelen kopen. En om geld te hebben moet je eerst wel aan voorwaarden voldoen, presteren, je MOET ziek zijn om ziekengeld te ontvangen of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Niets in het leven is onvoorwaardelijk meer, goed beschouwd, we zien die voorwaardelijkheid als ‘normaal’, mensen denken aan voorwaarden van welke aard dan ook een zogenaamde ‘zekerheid’ te kunnen ontlenen. Volkomen belachelijk, onnatuurlijk en een verkapte, verborgen vorm van moderne, en ironisch gezien volledig legitieme, vorm van slavernij…… Uiteindelijk zullen we denk ik toch gaan toegroeien naar verandering in dezen. Ik weet dat de Vereniging Basisinkomen Nederland heel veel aktiviteiten probeert te ontplooien om hun ideeen tot een daadwerkelijk gezonde bijdrage aan gezondere toekomstige samenleving bekend te maken. Volgende keer zal ik er nog eens wat dieper op ingaan….. De dieperliggende bron van  vrijwel alle aardse problematiek, ook in politiek opzicht, ligt in maar een ding: pure Angst. En er is heel veel verandering van denken, loslaten van oude gehechtheden, nodig om deze wereld weer leefbaarder, gezonder en vooral socialer te maken!!! En bewustwording op een dieper niveau dan algemeen gangbaar verworden….. Dit laatste een probleem? Ach welnee, een uitdaging!

Maar goed, ik ben blij met de nieuwe ontwikkelingen aangaande mijn persoonlijk leven, en dat mag ook best weleens na al die tijd! (wordt andere keer vervolgd).

Groeten van Boudewijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: