Verbetering van conditie, oude pc in nieuw jasje, over de verschillen tussen processors in een PC en nieuwe ontwikkelingen.

Zaterdag 2 juli 2011 >> Gelukkig vandaag aanzienlijk beter gestemd dan gisteren en de periode ervoor. Ik probeer wat meer dan gebruikelijk praktische zaken te integreren in het dagelijkse leven, niet teveel maar ook niet te weinig. Ik ervaar dat dat toch een voelbaar positief effekt heeft op mijn gemoedstoestand. Daarnaast heb ik vandaag ook weer veel dingen geleerd met het oog op de toekomst.

Een aantal dagen geleden heb ik uit de boxruimte mijn oude HP computer uit 2006 opgehaald; een oud beestje volgens kenners, en toen ik hem gisteren aan het uitproberen was liep het systeem nog verre van ideaal. Het kostte niet alleen de grootste moeite om de PC op te starten, eenmaal opgestart vertoonde de PC een aantal storingen die toch lastig zijn. Zo kreeg ik de internetbrowser eerst niet aan de praat, waardoor ik pas heel laat op de avond eindelijk kon gaan internetten, en daarnaast bleek de virusscanner niet goed te werken, en het emailprogramma van Windows Live weigerde ook te funktioneren waardoor ik geen emails meer binnenkreeg. Maar ook deze laatste storing is nu opgelost sinds ik daarnet een nieuwe Windows installatie heb uitgevoerd. Ik heb nu de Windows 7 Professional 64 bits editie op deze computer geinstalleerd en alles werkt weer als vanouds, en kan eindelijk weer op internet en emailtjes binnenhalen.

Tijdens mijn afgelopen opnameperiode kwam ik op de afdeling in contact met een medepatient die heel veel ervaring heeft in de computerbranche. Hij vertelde me toen dat de Professional versie van het besturingsprogramma Windows 7 aanzienlijk langer met updates wordt ondersteund door Microsoft dan de overige versies van Win.7. Om een lang verhaal enigszins in te korten, de oude HP computer die ooit van mijn vader is geweest heb ik weer geheel in een nieuw jasje gestoken. Als beveiligingssoftware gebruik ik momenteel Internet Security 2010 van Panda, heel goed in het detecteren van virussen en spyware, en zag daarnet ook op de website van Panda dat ik onder dezelfde licentiecode ook recht heb op de nieuwste 2012 versie van Internet Security. Deze ga ik na het schrijven en plaatsen van deze weblog op het internet op deze computer installeren, na eerst de verouderde versie uit 2010 te hebben verwijderd, want anders werkt het niet. Volgens de testrapporten behoort Panda wel tot een van de betere merken op het gebied van beveiligingssoftware, naast Norton. Met dit verschil dat Norton een flink stuk duurder is in aanschaf, vergeleken met Panda. Aangezien de computerwinkel waar ik deze 2010 versie van Panda heb gekocht nog een enorme voorraad van die oudere pakketten had liggen enkele maanden geleden, kon ik hem een aantal maanden geleden meekrijgen voor slechts vijf euro, met recht op het downloaden van de nieuwste, meest actuele versie van dit programma op de website www.pandasecurity.nl . Geen geld voor zo’n goed programma!

Wat er daarnaast nog ontbreekt op de computer is het Office 2010 pakket, waaronder ook het veel door mij gebruikte tekstverwerkingsprogramma Word 2010 valt. Deze ligt misschien nog ergens in een van de vele dozen die in de boxruimte liggen opgeslagen. Ik ga in de tussentijd proberen of ik een gratis trialversie van Office kan downloaden op internet, die ik later alsnog kan aktiveren met de licentiecode van het Office pakket wat hoop ik nog is opgeslagen in de boxruimte. En anders kan ik altijd nog voor enige tijd gebruik maken van het iets oudere Office 2007 pakket voor studenten en thuisgebruikers. Dit programma ligt hier ergens in een kist op de voormalige werkkamer van mijn vader, een programma met drie licenties… En verder is er nog een installatie nodig van dezelfde oude printer die mijn vader hier heeft staan, diezelfde printer had ik tot voor de brand ook in gebruik in mijn woning; de IP4000 Pixma printer van Canon, naar schatting ongeveer zes jaar oud. Een hele mooie en duurzame printer, weliswaar antiek inmiddels, maar toch nog nooit problemen mee gehad. Deze kan bijvoorbeeld ook automatisch dubbelzijdig printen, zonder dat je steeds handmatig het papier moet omdraaien……

De HP computer waarachter ik nu zit te typen heeft nog een enkelvoudige, oftewel een singlecore AMD Athlon 64 bits processor, dat wil zeggen een processor nog met een enkele processor-kern. Nadeel alleen is wel dat deze voor de wat zwaardere programma’s, zoals bijvoorbeeld videobewerkingssoftware of websiteontwerpsoftware minder geschikt is. Het draait allemaal wel, maar toch, wel wat langzamer dan bijvoorbeeld een PC met een nieuwere dualcore of quadcore processor, die meerdere taken tegelijkertijd kan uitvoeren. De andere PC die ik destijds bij Mycom op maat heb laten samenstellen, tegelijk bij de releasedatum van het vorige besturingsprogramma Windows Vista in februari 2007, heeft een 2,8 gHz dualcore Pentium D processor. Ik hoop dat die PC, die ik tijdens het uitladen van de vrachtwagen met spullen nog zag staan, nog goed is, want deze is eigenlijk meer geschikt voor de zwaardere programma’s die ik daarnet noemde, omdat deze processor over twee processorkernen beschikt en dus ook sneller en soepeler draait bij dergelijke software.

Maar zo’n dualcore is, volgens kenners, weer kwalitatief veel minder dan de nieuwste generatie Core i7 processor met meerdere kernen, die ook wel de Sandybridge processor wordt genoemd. De processor-meter die je bij zowel Win.7 als Win.Vista als gadget op je bureaublad kunt installeren, geeft bij gebruik van deze Sandybridge processor in combinatie met zwaardere software bijna geen krimp, de meter komt daarbij nauwelijks de hoek uit en haalt dan nog niet eens de 10% van de benodigde processorkracht. De oudere singlecore processor draait dan al gauw op 90- tot 100%, en daardoor ook, naar verhouding, veel langzamer, en wordt daardoor ook veel warmer kwa temperatuur.

Ik was eergisteren nog op bezoek bij het Mycom filiaal hier in Amstelveen, en sprak daar met een verkoper over dat nieuwe processor gebeuren. Nadeel van die genoemde Core i7 processor is dat het een Intel-processor is, die vrij prijzig zijn, al gauw zo’n slordige 300 euro per stuk. De concurrent, maar volgens deze verkoper kwalitatief gezien volledig vergelijkbaar, genaamd AMD, schijnt over enkele maanden uit te komen met een Core-i7 vergelijkbare processor, die net zo snel en goed is als de Intel. Alleen wel een beduidend groot prijsverschil, want deze is zo’n 80- tot 100 euro voordeliger dan de concurrent Intel. De moeite zeker waard om dus nog even een tijdje te wachten met de toekomstige aanschaf van een dergelijke nieuwe PC, als vervanging voor de verbrande, en tevens de allermooiste PC die ik ooit heb gehad, van HP, met een Core i5 650 processor. Wel zonde, want deze was zo goed als nieuw!

Ik moet er ergens een beetje om lachen, want ik hoorde destijds dat er mensen binnen Centraal Wonen zelfs al begonnen te zeuren en klagen over die PC hobby van mij. Nou ja, het is niet voor niets een hobby, en bovendien…..waarom bemoeien anderen zich toch altijd overal mee denk ik weleens…….. Ach, pure jaloezie misschien. Het is juist erg leuk om met oudere systemen te werken, deze op te waarderen, zodat ze geschikt zijn voor gebruik onder nieuwere Windows versies. Mijn vader heeft in zijn leven vele PC’s versleten en kon de oude pc’s altijd gratis van hem overnemen als hij iets nieuws had aangeschaft. Het is ook erg leuk om weer nieuw leven te blazen in zo’n oudere pc, en nog leuker om er een dualboot systeem van te maken, dat wil zeggen een pc waarbij je tijdens het opstarten kunt kiezen uit meerdere besturingsprogramma’s, al naar gelang waar je op dat moment mee wilt werken, bijv. onder Vista of win.7.

Hoewel veel mensen nog altijd gebruik maken van Win.XP, het mag dan zeker een mooi programma zijn, daar valt niets aan af te doen, maar nu ik eenmaal van Win.7 gebruik maak wil ik eigenlijk nooit meer iets anders. Het is stabiel, vergt aanzienlijk minder van de hardware in je pc dan Vista, en heb er echt nog nooit problemen mee gehad tot op heden.

Enkele weken voor de brand heb ik voor de aardigheid toch weer eens XP op een oude pc geinstalleerd. Is wel te doen, alleen ik was wel een volle week bezig met het downloaden van alle updates en servicepacks alvorens de computer definitief te kunnen gaan gebruiken. Wel een heel gedoe vind ikzelf…. Maar goed, verschil moet er blijven, iedereen z’n eigen vrijheid toch?

Na al dat technische gepraat stop ik er nu weer even mee. Komende dinsdagmiddag een gesprek met iemand van het bestuur van de woongroep centraal wonen en mijn spv’er samen. Dat gaat over de lijst met voorwaarden voor tijdelijke terugkeer in CWA. Deze lijst echter puilt uit van de kinderachtige en kleinerende voorwaarden, bijzonder kwetsend, arrogant en bedreigend, en vooral pure discriminatie van mensen met een kwetsbaarheid. Echter, deze lijst vertelt eigenlijk zoveel meer over de persoon die deze lijst hoogstwaarschijnlijk heeft samengesteld. Het zou me in het geheel niets verbazen als deze lijst is samengesteld door een mannelijk persoon met mogelijkerwijs zeer veel opgekropte agressie en haat jegens hemzelf uit zijn verleden. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar het zou me niets verbazen. Is verder ook niet interessant. Deze lijst gaat veel te ver, heel veel te ver en ik prefereer ook heel duidelijk een gelijkwaardige, vervangende woonruimte, ver boven het terugkeren in CWA.

Groeten van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: