Over mijn audiocassette-archief, nieuwe videocamera en de voordelen van het vinden en behouden van een gezondere energiebalans….

Zondag 10 juli 2011 >> Vandaag een mooie dag om eens even lekker helemaal niks te doen, behalve dan het beluisteren van een aantal cassettebandjes uit mijn archief en het maken van een proefopname met mijn nieuwe digitale videocamera. Dan kom ik ook bandjes tegen van bijvoorbeeld 20 jaar of ouder, en het is verbazingwekkend dat de kwaliteit van die opname’s nog zo goed en helder is, over het algemeen. Het ligt in mijn bedoeling om uiteindelijk alle ca. 800 cassettebandjes over te zetten op CD, aangezien die bandjes ook niet het eeuwige leven hebben en aan slijtage onderhevig zijn.

 

Maar ook de pas aangeschafte videocamera lijkt het heel aardig te doen. Groot verschil met de verbrande videocamera die nog met een Hi-8 bandje werkte, want nu zit er een hoge definitie SD geheugenkaartje in van 16 gigabyte. Het is onvoorstelbaar hoe zuiver en haarscherp de beeldkwaliteit van de opname’s zijn met zo’n nieuwe generatie videocamera; opnames met HD kwaliteit, maar je kunt de resolutie (het aantal pixels<>de beeeldscherpte) ook wat lager instellen. Als ik filmpjes op YouTube wil plaatsen met een iets lagere resolutie dan verwacht ik wel dat je ook wat langere spotjes kunt plaatsen dan maximaal een kwartiertje per film.

 

Een echt professioneel videobewerkingsprogramma heb ik nog niet in huis, of deze moet nog over zijn van de brand. Dan vind ik deze mettertijd nog wel terug in een van de vele kartonnen dozen die zijn opgeslagen in de gehuurde boxruimte, spullen die nog goed  en over zijn gebleven na de brand van december. Voorlopig zal ik me dus even moeten behelpen met een eenvoudiger programma voor het bewerken van video-opnames, en dat is Movie Maker, een programma van Microsoft wat je gratis kunt downloaden van de Microsoft website. Als ik het me goed herinner zit Movie Maker wel standaard ingebouwd in het vorige besturingsprogramma Windows Vista wat in februari 2007 werd geintroduceerd. Met een beetje geluk heb ik, als het nog heel is, in een van de opgeslagen dozen de laatste versie van Pinnacle Studio Ultimate, en dat is een veel professioneler videobewerkingsprogramma…

 

Opvallend van mijn pas nieuwe videocamera is niet alleen de veel betere kwaliteit, hij is ook aanzienlijk kleiner, handzamer en veel lichter van gewicht. Bovendien kostte hij nog minder dan de helft van de prijs die ik destijds in 2002 had betaald voor de oude camcorder. En omdat er voor de opslag van een film geen gebruik meer wordt gemaakt van een bewegend, draaiend mechanisme om het vroegere videobandje draaiende te houden tijdens de opname, gebruikt zo’n camera ook veel minder energie. Met een bijgeleverde volgeladen accu van de laagste capaciteit kun je maar liefst 120 minuten achterelkaar opnemen. Ben wel nog zoekende naar een rezerve accu, maar deze is momenteel uitverkocht. En de handleiding? Ach, nog niet nodig gehad, deze gebruik ik vrijwel nooit, zo kinderlijk eenvoudig is de bediening van het apparaat. Het merk en type, voor de geinteresseerden: Het gaat hier om de JVC HD Everio, type GZ-HM445.

 

Gevoelsmatig gaat het momenteel best wel goed met mij, en kom ook eindelijk weer tot rust na een periode van teveel blijven hangen in negatieve gedachtencirkels. Nu is exact het tegenovergestelde het geval en ben veel optimistischer aangaande de toekomst. Dat leeft ook zoveel prettiger, en probeer ook efficienter, niet te scheutig met de eigen energie om te springen. De afgelopen jaren ben ik iets te eenzijdig en veel te veel, en soms zelfs vrijwel dagelijks, bezig geweest met het zonodig psychisch ondersteunen van andere mensen, wat bergen met energie heeft gekost en niet zelden ten koste ging van mijn eigen kwaliteit van leven. Natuurlijk gaat het welzijn van anderen mij ook zeer ter harte, maar vind eigenlijk dat het nu ook eens tijd wordt om die positieve energie ook eens in mijzelf te steken, investeren, en het vinden en bewaren van een balans tussen interne (op mezelf gerichte) energie en externe (op andere hulpbehoevenden) gerichte energie. Dat lijkt mij veel gezonder, en daarmee voorkom je ook situaties dat je soms psychisch totaal ineen stort voor enige tijd.

 

Maar goed, voor nu laat ik het hierbij, ga even wandelen met Debby en daarna nog even een boodschapje doen bij de supermarkt (Dirk v/d Broek), deze is op zondag tussen vier en zeven uur geopend. Kan ik meteen even een brief posten…

 

Tenslotte, nogmaals een videoclip van Stevie Ann, maar dan solo, een nummer wat ook te beluisteren valt op haar prachtige cd “Light Up” . Leuke muziek, maar ook gewoon een leuke vrouw…

 

 

Groetjes van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: