Hulpvraag F. en gesprek met haar…, vandaag een mindere dag

Woensdag 4 januari 2012 >> Gisterenavond tot half twee in de nacht vroeg F. aan mij of ik even met haar wilde praten. Ze ziet de vervolgkliniek in Utrecht beslist niet zitten en het roept erg veel emoties bij haar op, zoals ik ook gisterenavond duidelijk merkte. Zij  wil niet naar Utrecht. Uiteindelijk zijn wij toch tot een oplossing gekomen die zij en ik allebei het beste vinden voor haar gezondheid, en ook voor mijzelf is zou het een oplossing zijn omdat ik dan niet meer alleen thuis ben en ook niet naar Etta Palm hoef, dat vreselijke Hoofddorp…

We zouden het liefste samen als huisgenoten in m’n woning trekken in mijn logeerkamer, wat zij zelf ook het prettigste zou vinden. We waren allebei erg gemotiveerd daartoe, en zouden het hoe dan ook een tijd willen proberen. Vannacht een kort briefje geschreven gericht aan de maatschappelijk werkster hier, maar heb deze brief eerst onder de deur doorgeschoven van F., omdat ik haar eerst in kennis wilde stellen van de inhoud ervan, alvorens het aan de maatschappelijk werkster te geven. Vanmiddag kreeg ik dit briefje onder mijn deur doorgeschoven retour, en ze heeft het dus gelezen, maar weet niet goed hoe e.e.a.  te regelen. Toen ik vanmiddag weer op de afdeling terug kwam met de auto zag ik haar net met de fiets wegrijden. Vervolgens contact opgenomen met een goede en zeer deskundige vriend en vervolgens een kort bezoekje gebracht aan de maatschappelijk werkster hier. Zij is er helaas pas vrijdag weer, dezelfde dag waarop het gesprek van F. plaatsvindt met haar behandelaar over haar toekomst. Het is alleen zo jammer dat in dit soort van gesprekken zich altijd zovele anderen menen te kunnen bemoeien, veelal hen die buiten de ervaring van een ziektebeeld zelf staan en er feitelijk dus niet veel over kunnen zeggen.

Ik heb het verhaal aan de maatschappelijk werkster gegeven, verteld over ons wederzijds enthousiasme omtrent ons plan, waar we immers allebei baat bij zouden hebben. Ik hoorde toen het bekende verhaal dat de ervaring met andere vergelijkbare ideeen zou hebben geleerd dat dat af te raden zou zijn. Daarbij wordt weer eens ‘vergeten’ dat niet alleen iedere situatie anders is. Er heerst nog altijd het beeld dat psychiatrische mensen zieke mensen zijn, maar zo ontzettend jammer dat er binnen de ggz nog altijd van wordt uitgegaan dat mensen die alles uit een boekje hebben geleerd, kundiger en meer wetend zouden zijn dan mensen zoals bijvoorbeeld ikzelf met ruim 25 jaar ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie. Ik heb veel moeite met deze gangbare opvatting, ben er soms wat verdrietig om; de verhouding hulpverlener/ervaringsdeskundige is volkomen scheefgegroeid, in die zin dat ervaringsdeskundige mensen, omdat zij een ziekte hebben, in alle gevallen beter af zouden zijn bij dingen die een analyticus/psychiater of verpleegkundige tegen een patient zegt, in plaats van meer af te gaan op mensen die al zeer vele jaren ervaring hebben als patient m.b.t. psychiatrische ziektebeelden. Zij zijn ziek, en zouden dus relatief weinig af weten hoe om te gaan met mensen die ook ziek zijn. Een ervaringsdeskundige heeft dus eigenlijk bijna niets in te brengen, terwijl er tegelijkertijd wordt beweerd dat ervaringsdeskundigheid in hoge mate wordt gewaardeerd in de psychiatrie. Met dit laatste ben ik het dan ook beslist niet eens.

Het is vanavond wel een stille avond hier op de afdeling, erg stil en ongezellig en miste een aantal mensen, waaronder ook F. Maar goed, ik blijf het jammer vinden dat zij en ik elkaar niet elders hebben ontmoet. Dat had de opbouw van het contact aanzienlijk vergemakkelijkt, buiten de muren van dit gebouw. Het is zo zonde dat dit niet is gebeurd, en denk vaak nog terug aan die vele mooie momenten, zowel in Hoofddorp als hier in de Amstelmere. Je bent in zo’n kliniek vrij beperkt in je bewegingsvrijheid, en er wordt teveel door onwetenden op je gelet. Mensen die tweelingziel van elkaar zijn horen eigenlijk niet voor lang afgezonderd van elkaar te leven als je elkaar eenmaal in dit leven hebt ontmoet. Dit betekent dat beide personen daar in een dergelijk geval aanzienlijk last van gaan krijgen. Maar ook spiritualiteit is iets wat bij veel mensen nogal wat weerstand oproept, zo ook dit soort woorden als tweelingzielen. Dat is jammer, erg jammer als anderen je niet serieus nemen, of niet begrijpen. Dat is mijn hele leven al zo.

Daarbij komt ook nog eens dat de reguliere ggz hulpverlening in het geheel niet is  ingespeeld op hsp, hooggevoeligheid, omdat deze eigenschap nog altijd niet daadwerkelijk is erkend in de psychiatrie. F. en ik zijn allebei vanuit ruime eigen ervaring ervaringsdeskundig als het gaat om omgaan met de eigenschap hsp, hooggevoeligheid. We leren ook veel van elkaar!, en hebben veel geleerd in het leven zelf met onze gemeenschappelijk eigenschap. Veel mensen leren overmatig veel of liever gezegd…. teveel waarde te hechten aan wat een theoreticus/reguliere hulpverlener zegt, terwijl diezelfde mensen NIET uit eigen ervaring hebben geleerd met een ziektebeeld of eigenschap te leven. Het leven zelf leert een mens duizenden keren meer dan iemand die zijn kennis uitsluitend uit boeken heeft verzameld. Dit laatste, een analyticus zou heilig zijn en alleen hen kunnen we vertrouwen…. wordt in onze ‘ beschaving’ helaas op handen gedragen, tot een soort afgod verheven, en een ervaringsdekundige hulpverlener is ziek en weet dus in feite niets van ziektes en hoe ermee om te gaan……….. Zo is het algemene beeld nog altijd helaas…. Ik heb daar feitelijk al jarenlang heel veel moeite mee… Het zou leuk zijn als F. weer terugkomt, wil eerdaags toch wel weer eens een gesprekje met haar als dat mogelijk is.

Ook vandaag was een vrij zware dag, niet echt prettig gestemd vandaag…

Groeten van Boudewijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: