F.weer even terug, vanavond en vannacht weer weg; ons aanvankelijk gemaakte plan omtrent inwonen F in mijn woning mogelijk afgewezen door ggz in geest….

Donderdag 5 januari 2012 B0>> F. en ik waren in ons laatste gesprek nogal enthousiast omtrent ons allesoplossende plan dat F. zou kunnen inwonen in mijn woning, in afwachting van een zelfstandige woning. Ik heb toch sterk het vermoeden dat F. dit plan heeft aangekaart bij een van de verpleegkundigen, die het plan vervolgens zouden hebben afgekeurd. Weet dit niet 100% zeker, maar het zou me niets verbazen.

Dan kom ik eigenlijk weer terug op wat ik in een van mijn meest recente weblogs heb geschreven over het verkeerde beeld wat er in onze samenleving bestaat over de positie van hulpverleners en over de positie van patienten/ervaringsdeskundigen. Een hulpverlener haalt zijn kennis vanuit de theorie, vanuit boeken. Is op zich niks mis mee, maar een patient/ervaringsdeskundige haalt zijn inzichten uit een heel mensenleven, duizenden keren leerzamer dan wat in boeken staat geschreven. Maar ja, het beeld is ook, een patient/ervaringsdeskundige is ziek en zou daarom niet weten hoe met andere mensen met een ziekte om te gaan. Hij of zij die zijn of haar kennis uit boeken heeft gehaald daarentegen wordt in deze wereld op handen gedragen, vanuit de dieptevisie bezien tot een soort van afgod verheven en hij of zij is de enige die je kunt vertrouwen als het gaat om het verlenen van hulp aan patienten. Een misvatting, de grootste leugen die er in de geestelijke gezondheidszorg de ronde doet. En waarom zouden twee ervaringsdeskundigen niet huisgenoten kunnen worden. Zij weten samen heel veel beter hoe met elkaar om te gaan en bovendien is, als die mogelijkheid bestaat, voor allebei veel prettiger dan het verblijven in een kliniek.

Wij mensen leren ook om overmatig veel vertrouwen en waarde te hechten aan datgene wat een andere persoon tegen ons zegt, en verleren daarmee naar onszelf te luisteren….

Boudewijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: