Klachtenbrief aan GGZ in Geest: Hoe de GGZ vriendschappen en relaties van clienten probeert te verwoesten…

Amstelveen, 14 januari 2012 >> Na het leuke uitje van Flor en mij, eergisterenavond, kregen Flor en ik gisteren een loodzware psychische en emotionele klap te verwerken. Gisteren had Flor een behandelplanbespreking met haar psychiater. Zij is toen met haar vader gaan kijken bij Etta Palm in Hoofddorp, waar ik overigens ook voor ingeschreven sta, en na thuiskomst kwam ik Flor weer tegen in dit ggz gebouw en ze vertelde dat ze het wel leuk vond. Echter, vandaag vernam ik weer wat ik eigenlijk al vermoedde, namelijk dat ze aan de locatie Hoofddorp op zich hele nare herinneringen heeft en vandaar ook niet naar deze stad terug wil keren… Dit had zij overigens al veel eerder aangegeven. Probleem van haar is dat ze zichzelf heel makkelijk laat manipuleren door omstanders die haar niet begrijpen, puur uit een overigens zeer begrijpelijke Angst door anderen te worden bekritiseerd en afgewezen als ze ergens nee tegen zou zeggen. Ook de verpleging voelt dit haarscherp aan en maakt er vaak misbruik van, door haar misleidende, onjuiste informatie te verstrekken in een aantal opzichten.

Het ergste van alles is dat haar behandelend arts (als ik goed ben geinformeerd bovendien nog niet eens een afgestudeerd psychiater maar iemand in opleiding) haar heeft geindoctrineerd met de leugen dat het niet goed is om met andere medepatienten om te gaan, dat dat slecht zou zijn voor haar en dat ze zich alleen met zichzelf mag bemoeien. En daarmee bereikten ze wel dat we allebei voor enige tijd afgezonderd van elkaar waren hier op de afdeling, en allebei een zware emotionele crisis hebben doorgemaakt. Als ik in een behandelplanbespreking van een psychiater hetzelfde te horen zou krijgen als Flor in haar gesprek gisteren, dan zou ik bijna letterlijk zijn ontploft, zelf ontslag hebben ingediend, de ggz vaarwel hebben gezegd en op zoek gaan naar een vrijgevestigde psycholoog/psychiater.

Het feit dat (dit gebeurde in 2009 ook al in het geval met Peggy) de ggz zich meent te moeten bemoeien met het priveleven van twee mensen zoals mij en Flor, is iets wat mij veel te ver gaat, wat bij mij veel emoties, irritatie en woede heeft opgeroepen. Flor heeft verder geen vrienden, ikzelf ook nagenoeg niet, maar een psychiater meent er allerlei zogenaamde ‘ bewijzen’ voor te hebben dat zoiets als omgang met medepatienten slecht zou zijn. Uitermate kwetsend, en daarmee is er bij mij ook een duidelijke grens overschreden. Een patient mag dan ziek zijn, hij of zij is wel MENS met recht op vrije keuzes, maar juist dit laatste is schaars in de GGZ anno 2012. Typisch CDA beleid zou ik het kunnen noemen.

Ik heb een klachtenbrief geschreven naar aanleiding van dit gebeuren, over de schade die ze ermee hebben aangericht, met een verzoek tot rectificatie met betrekking tot gedane uitspraken richting Flor met name. Ze zorgen er maar voor dat dit weer in orde komt. Zeker, ik ben behalve verdrietig ook erg boos en heb deze klachtenbrief intern verstuurd aan de verpleegpost B0, mijn eigen psychiater, de behandelend arts van Flor, de direktie van de GGZ in Geest organisatie en ook een mailtje aan de maatschappelijk werkster binnen de ggz hier. Gelukkig lijkt Flor, net als ikzelf, langzaam aan weer enigszins te herstellen vanuit de emotionele dip, wederzijdse gevoelens zijn er in ieder geval nog steeds, en merkte ook aan Flor dat zij behoorlijk boos is op de ggz, en met recht ook. Ze praat, in tegenstelling tot kort geleden, nagenoeg geen woord meer met de verpleging, loopt door de gangen rond en gaat dan weer naar haar kamer. Ikzelf ook overigens. Ik hoop van harte dat de oude situatie tussen ons op korte termijn weer volledig is hersteld. Wel verwacht ik van de organisatie, nogmaals, een rectificatie van GGZ in Geest met betrekking tot de gedane uitspraken richting Flor en mij, en als het Etta Palm gebeuren toch doorgang zou vinden een zo gelijktijdig mogelijke overplaatsing naar Etta Palm. Toch is het iets wat, zo begrijp ik, Flor niet echt wil.

Ik ben in afwachting van een reaktie van GGZ in Geest. Ik stel de instelling wel degelijk aansprakelijk voor het toebrengen van aanzienlijke emotionele schade aan twee mensen, Flor en mijzelf, die veel beter verdienen dan op een dergelijke manier te worden behandeld.

Boudewijn de Kat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: