Melding gedaan van sexueel misbruik en gebruik soft-drugs op de open afdeling.

8 juli 2012 >> Afgelopen middag is Rob op visite geweest en heb een tijd met hem zitten praten over verschillende dingen. Daarna bracht hij me met de auto naar mijn moeder, waarbij ik ‘ s avonds heb gegeten. Rond acht uur bracht mijn moeder me weer naar de kliniek.

Echter, de avond verliep hier minder leuk. De afdeling hier is momenteel wat minder veilig, vooral voor vrouwen. Er zit een figuur tussen van Marrokaanse afkomst denk ik, een vreselijk figuur; een macho-type met een ego van tenminste enkele kilometers hoogte die een nieuwe patiente van 23 jaar probeert te verleiden en openlijk tegen haar zegt (waar andere mensen bij zaten): “O, jij wil geneukt worden”, en daarbij al behoorlijk handtastelijk wordt. Het meisje reageerde een beetje lacherig erop, en is zich er niet ervan bewust wat voor een gevaren ze loopt hier op de afdeling, vanwege die knul. En dat niet alleen, een vriend van die machofiguur begon datzelfde meisje eveneens te verleiden tot het gebruik van wiet, waarin ze, met gisteren erbij gerekend, tot nog toe al twee keer volledig in meeging. Ze is zich denk ik niet echt bewust van de gevaren ervan, in die zin dat zoiets heel erg verslavend is en je persoonlijkheid, karakter en herstelproces ernstige schade kan toebrengen… Zoals je in bijgaande video ook kunt zien en lezen in de tekst, kan het gebruik van softdrugs leiden tot psychotische toestanden.

Op laatst voelde ik de emoties in me opkomen, ook al omdat me zoiets weer doet denken aan Flor die destijds ook is verkracht op de afdeling… Ik ben toen naar J. van de nachtdienst gegaan en van allebei melding gedaan. Ik hoorde van een andere medepatiente dat zij hetzelfde had gedaan. Ik hoop dat er wat aan wordt gedaan, want het zit me niet lekker dat zoiets op een kliniek gebeurt, stiekem, op de patio. Die knul en zijn vriend, die horen hier niet op een open afdeling, maar op de gesloten! Ik wil er morgen nog over praten en aangeven bij de dagopening dat ik er een gesprek over wil hebben. De emoties voel ik momenteel heel sterk, en probeer de boel vannacht maar een beetje in de gaten te houden. Die machofiguur slaapt in de kamer naast mij, op nummer 4, het meisje op kamer nummer 20. Slapen lukt toch niet na zo’n gespannen avond…

Die mevrouw die eveneens aangifte heeft gedaan bij de nachtdienst durfde niet meer op de patio te komen, en heeft achter het gebouw, waar ook een ruimte is om buiten te kunnen zitten, gezeten. Nogmaals, ik hoop dat er wat aan wordt gedaan, om de rust te herstellen op de afdeling, om te voorkomen dat er een nieuwe wiet-verslaafde bijkomt en voor de veiligheid van het meisje, de nieuwe patiente die hier pas enkele dagen geleden is opgenomen. Het is nooit leuk als je zoiets hoort en ziet bij je medepatienten. Ik ben niet bang voor die knul en zijn medeplichtige vriend, aangezien ik ooit op judo heb gezeten en als het moet ook fysiek heel sterk ben. En, wat dit soort van situaties betreft speelt mijn overgewicht juist een positieve rol denk ik. Ik hoop er maar het beste van.

Deze figuur valt mij ook geregeld lastig, maar ben nu wel zo dat ik hem recht in zijn gezicht vertel dat ik daar niet van gediend ben. En aangezien dit niet echt lijkt te helpen ga ik daarvan ook melding doen. Het is, en ik schrijf deze woorden vanuit het hart, van groot belang dat deze figuren zo spoedig mogelijk van de afdeling verdwijnen. Dat zou het klimaat heel wat verbeteren… Dinsdag wil ik dit hele bovenstaande verhaal ook kenbaar maken aan mijn persoonlijk begeleider hier. Het is niet de bedoeling dat de ggz een plek wordt waarin drugsgebruik ongemerkt doorgang kan vinden, maar ook is het niet de bedoeling dat er, na Flor, weer een tweede verkrachtings-slachtoffer bijkomt. Ik neem dit alles zeer serieus op.

Voor de rest vind ik het verblijf hier, wat mij persoonlijk betreft, meestentijds vrij positief , en ben ook bezig met het schrijven van een aardige brief aan iemand, om een aantal dingen te verduidelijken die mogelijk tot misverstanden hebben geleid. Ik hoop dat die brief, waaraan ik heel veel zorg en aandacht heb besteed, ook inderdaad overhandigd en gelezen wordt, en dat ze er wat aan heeft, en waar ze zich hopelijk wat beter bij gaat voelen. Met de beste bedoelingen geschreven in ieder geval… Want ook zij verdient een veel beter leven!

‘Bijlage: video over gevolgen softdrugsgebruik-psychiatrische patienten…

VOLG DE BLAUWE LIJN, voetstappen van de liefde’ is het waargebeurde verhaal van Gitta, een pas gescheiden vrouw met twee puberdochters die haar steeds radelozer maken. De huisarts en leerkrachten menen dat Gitta meer haar grenzen had moeten bewaken.
Ook de hulpverlening geeft niet thuis. Die stelt menigmaal dat pas hulp geboden kan worden als Brigit en Iris gemotiveerd zijn of in de criminaliteit belanden.
Iris belandt bij Koen, haar vader, op het moment dat zij een taakstraf krijgt. Ook hij zit vaak met de handen in het haar.
Brigit ontpopt zich tot een raadselachtige meid. Zij gaat de kraakpanden af, experimenteert met (soft)drugs en heeft lak aan school. Uiteindelijk maakt Gitta in de winter van 2004 Brigit dakloos als zij Gitta aanvliegt als gevolg van gebruik van spacecake.
Brigit zoekt haar heil in een kraakpand in Alkmaar. Na een half jaar wordt ze volslagen in de war opgenomen op de gesloten psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Alkmaar.
Diagnose: schizofrenie.
Gitta haar wereld is aan diggelen.
Met Huub, haar nieuwe partner, slaat zij zich door deze inktzwarte periode heen. In 2006 zet ze haar woning te koop. Weg uit haar Maison de Misère! Zij verwelkomt een toekomst die nog in nevelen is gehuld. Ze bevindt echter op de drempel van een nieuwe krachtproef…
Acteurs:
Brenda Goedhart – Gitta (moeder)
Lisa Eernisse – Brigit (oudste dochter)
Anouk Slootmans – Iris (jongste dochter)
Ron Bruining – huisarts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: