Emoties vanwege manier waarop Flor is misbruikt, opvallende gebruikte zoekterm op mijn weblog…

Zondag 15 juli 2012 >> Morgen is het precies een half jaar geleden dat Flor vanaf de open afdeling hier werd teruggeplaatst naar Spaarnepoort gesloten in Hoofddorp. Dat is de grootste fout die de ggz ooit heeft gedaan, aangezien het ons veel emotionele schade heeft gegeven, we hebben al een half jaar geen direkt contact meer met elkaar gehad, en door die fout is het uiteindelijk ook gebeurd dat Flor, na die ervaring hier op de afdeling, op andere afdelingen meervoudig verkracht is geweest. Dit had voorkomen kunnen worden. De GGZ heeft veel te weinig vertrouwen in de zelfredzaamheid van clienten met een hoger bewustzijn, zoals Flor en ik. Flor en ik stonden op de drempel van een nieuw leven, in de positieve zin van het woord. Psychotische toestanden, de meeste aandoeningen kunnen ook heel goed ambulant behandeld worden, in de eigen huiselijke omgeving van clienten. Mijn allerergste en meest hardnekkige psychose ooit vond plaats in de eerste helft van de jaren ‘90, en ben toen met medicatie en bezoekjes thuis van een ggz medewerker in relatief korte tijd van deze zwaarste psychose ooit, volledig genezen. En dat bovendien in een aanzienlijk kortere tijdsperiode dan in een kliniek. De aanwezigheid van meerdere clienten op een afdelingskliniek maakt dat de energiebalans in het pand erg instabiel en allesbehalve zuiver is, wat het herstelproces nadelig beinvloedt… Maar toch duwen ze je tegenwoordig al bij het minste geringste in een kliniek, een eindeloos proces van opname naar opname. Zeker, goedbedoeld, maar met name voor hooggevoelige mensen allesbehalve heilzaam, als het om een duurzaam behandelen van mensen gaat. Dan kun je nog beter naar een vrijgevestigde, zelfstandige psycholoog of psychiater stappen, wat in veel gevallen nog door de verzekering wordt vergoed ook.

Als je alle denkbeeldige lijnen doortrekt, dan is, bezien vanuit een veel bredere visie, (door die grote fout die de ggz heeft gemaakt door niet die verkrachter, maar Flor weg te sturen naar de gesloten afdeling in Hoofddorp) wel medeverantwoordelijk voor het Lijden wat Flor nadien nog heeft moeten ervaren. Meervoudig verkracht worden, dat is niet niks, en dat is dan nog zacht uitgedrukt ook. Daarstraks op de patio sprak ik nog met Monique, een Surinaamse vrouw die vertelde over de brute manier waarop Flor de laatste keer is verkracht in de Bocholtstraat (een kliniek bestemd voor o.a. pedofielen, tbs’ ers en andere criminelen, maar niet voor mensen zoals Flor). Het ging er heel hardhandig en ruw aan toe, en de gevisualiseerde beelden die er vervolgens in me opkwamen omtrent dit alles maakten dat ik me eerder vanavond al even op mijn kamer heb teruggetrokken, om mijn emoties de ruimte te geven. Hoe is het toch mogelijk dat zo’n lieve vrouw als Flor zoiets heeft moeten meemaken, weer opnieuw. Het is….moeilijk, nauwelijks te verkroppen voor me, en begrijp er ook geen barst van waarom ze haar naar die locatie hadden overgeplaatst. Dat is geen kliniek voor gewone psychiatrische mensen die niet met justitie in aanraking zijn gekomen, maar juist voor criminelen. Ik bedoel, wetende van Flor’ s achtergrond, ze hadden het verdomme nog aan toe toch kunnen weten, omdat ze al eerder verkracht is geweest, dat de Bocholtstraat  een uitermate gevaarlijke plek is om haar naar toe te sturen?!! NU heeft ze alleen maar nog meer ellende te verwerken, het lijkt me afschuwelijk voor een vrouw, want zie je dan hetgeen je is overkomen niet steeds weer terugkomen in je verbeelding en in je dromen bijvoorbeeld? Afschuwelijk om zo beschadigd te worden door een crimineel, een misdadiger ten top, die overigens nog meer vrouwen op die afdeling verkracht heeft…

Gisteren hoorde ik ook nog een naam vallen, een Turkse man die ik oppervlakkig heb gekend, maar die nu beter niet meer in m’n buurt kan komen. Walgelijk, die viezerik, die zich hoog verheven voelt boven de rest, met grootheidswanen en dergelijke. Ik heb hem eigenlijk nooit echt gemogen. En is het niet zo dat in dergelijke culturen de vrouw wordt gedegradeerd tot een soort van gebruiksobjekt, als een onderdanige slavin?

Ik wilde dat ik alle pijn, de last die op Flor haar schouders ligt, voor haar kon wegnemen. Het idee dat je dergelijke ervaringen vaak in de verbeelding en dromen herbeleeft vind ik afschuwelijk, het is afschuwelijk voor haar. Ik ben haar beste vriend en wilde dat ik haar er vanaf kon helpen. Maar wellicht dat positieve energie ook kan helpen. Als  tweelingzielen weer samen zouden komen dan genereert dat blijvend een gigantische hoeveelheid positieve energie, lijkt mij, wat het lijden alleen maar minder zou maken. Het zal dan hoogstwaarschijnlijk de pijn steeds verder op de achtergrond brengen. Maar ik lees ook over mensen met een Post Traumatische Stress Stoornis, over mensen die verkracht zijn geweest, dat de emotionele lading ervan na een aantal maanden sterk vermindert, zodat je het uiteindelijk los kunt laten. Maar ik begrijp dat dat met name geldt voor volwassenen, niet als je nog kind bent. Bij kinderen blijft het vaak vele decennia hangen en hun leven negatief beinvloeden…

Hoe dan ook, Flor kan altijd op mij rekenen, al is het middenin de nacht, en waar het ook om gaat. Hoewel Flor op haar huidige locatie, naar ik vernomen heb, veilig is, de bezorgdheid is er nog steeds. Ze is erg kwetsbaar. Het is zo jammer ook dat we de afgelopen maanden sinds januari niet samen hadden kunnen blijven. Haar idee om dan haar matras op de grond te leggen in mijn kamer, als een soort van extra bescherming, is iets waar ik in dergelijke situaties een voorstander van ben. Alleen helaas geldt er zo’n regel dat mensen niet bij elkaar op de kamer mogen komen. Allemaal begrijpelijk, maar regeltjes houden geen rekening met…..uitzonderingssituaties! Dit alles had veel ellende en narigheid kunnen voorkomen. Ik vind wel dat de ggz teveel fouten heeft gemaakt, de problemen juist erger heeft gemaakt, met name voor Flor, en zijn als zodanig ook wel degelijk medeverantwoordelijk voor de aangerichte schade. Als ze ons in januari niet van elkaar hadden gescheiden, dan was er niks aan de hand geweest, integendeel zelfs. Dan waren we alle twee nu gelukkige mensen geweest, en met ontslag!

Ze mag dan veilig zijn, ik ben er toch niet helemaal gerust op. Ik hoop dat ze dan toch probeert om keihard om hulp te schreeuwen, hem keihard in z’n kruis te trappen bijvoorbeeld, mocht er weer gevaar dreigen… Dat begrijpen ze, wetende van haar achtergrond, heus wel van de verpleging…

Wat die kwetsbaarheid betreft las ik nog een stukje uit het boek “De wet der resonantie; hoe je met je hart je leven kunt sturen.” Daarin stond ook het volgende:

“Is er iets, dat je niet meer wilt meemaken? Dat zijn de situaties die je aantrekt, omdat je ze nog niet hebt losgelaten. Je houdt ze nog energetisch vast in je omgeving” (uitgaande van de theorie over PTSS verdwijnt zoiets dus pas na enkele maanden; intussen lijkt je zo weerbaar mogelijk opstellen in bedreigende situatie, het beste…)

“Je angsten zijn niets anders dan je onbewuste wensen. En zoals we weten, oefenen angsten en sterkere en langdurige aantrekkingskracht uit. Ook dat wat je nooit meer wilt meemaken, is in je emotionele structuur ingeprent…”

Nu even iets heel anders. Op mijn weblog kunnen mensen op de homepage een zoekterm invullen. Deze kan ik ook terugvinden als ik inlog op mijn weblog. Vanavond vond ik een toch wel opmerkelijke zoekterm terug in de lijst van gebruikte zoektermen. Daarin zag ik staan: “Contactverbod verbroken” . Mag ik daaruit afleiden dat er sprake is van een positieve ontwikkeling in Hoofddorp, waar het gaat om het contact leggen? Dat zou wel heel fijn zijn. Het bericht stemt me wel veel beter dan lange tijd gebruikelijk was… Ik kom er later nog op terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: