Over tweelingzielen, verdere ontwikkelingen in mijn spirituele ontwikkeling in een weinig tolerante samenleving…

Amstelveen, 25 maart 2013 >> Vandaag een nogal vermoeiende dag achter de rug. Twee intensieve gesprekken gehad met twee psychiaters. In die gesprekken heb ik uiteen proberen te zetten dat ik gevoelsmatig grote problemen heb met de beoogde en inmiddels helaas al  aangevraagde rechterlijke machtiging. Echter, duidelijke verschilpunten van mening, er wordt concreet maar bitter weinig iets gedaan aan mijn emotionele onvrede hierover, anders gezegd, mijn gevoel (wat altijd de beste raadgever is in spiritueel opzicht, veel belangrijker nog dan de theorie) werd helaas niet serieus genomen. Mijn mantelzorger zou morgen contact opnemen met de psychiater om hierover te praten, en ook over wat Rob en ik vanavond in een lang telefoongesprek met elkaar hebben besproken. Hij bracht me op het idee wat opener te zijn aangaande spirituele zaken zoals hooggevoeligheid en tweelingzielen, richting de psychiatrie, waar ik mij, zeker in dit stadium, veel sterker bij voel.

Toch heb ik veel moeite met de rechterlijke machtiging, waarbij ook meespeelt, de tien jaar durende relatie die ik ooit met mijn ex heb gehad. Zij besliste vrijwel continu in mijn leven, zij nam de beslissingen ten aanzien van mijn eigen leven, en dat gevoel wat daaruit voortkomt is ook volledig vergelijkbaar met een rechterlijke machtiging. Ik ben er zelf vol vertrouwen van overtuigd dat de kans op een terugval kleiner is dan ca. 5%, en wil niet weer opnieuw de beslissingsbevoegdheid ten aanzien van mijn eigen leven bij de geringste afwijking uit handen geven, hoe goedbedoeld dat ook in de ogen van anderen moge lijken. Onze samenleving wordt steeds minder tolerant aangaande mensen met een psychische aandoening. Steeds meer  vormen van gedrag die vroeger volstrekt normaal waren worden nu als afwijkend gezien, als niet normaal, en dan wordt de psychiater ingeschakeld en beslist hij of zij wat met jou te doen. Ik heb daar, nogmaals, grote moeite mee. Ik wil dat die rechterlijke machtiging ongedaan wordt gemaakt. Het is ook gevoelsmatig een duidelijke rem ten aanzien van mijn verdere ontwikkeling en groeiproces. Maar ik heb daar gisteren ook al het een en ander over verteld in mijn vorige blog. Ze weigeren vanuit de ggz die aanvraag voor een RM ongedaan te maken, zodat mij denk ik niets anders rest dan mij goed voor te bereiden op de rechtszitting die hierover nog volgt, hopelijk met steun van mijn mantelzorger. Met alle respekt voor hun goede bedoelingen, ook de meeste mensen werkzaam in de reguliere geestelijke gezondheidszorg handelen vaak, en zo ook nu, vanuit angst, maar dat zijn HUN angsten, en de samenleving verwacht van mij dat ik mij dusdanig aanpas aan hun ideeen waardoor hun angsten minder worden. Dit is spiritueel gezien duidelijk een van de vele onjuiste opvattingen (ieder mens is in staat zichzelf uit die angsten te bevrijden en ik ben het na 50 jaar meer dan zat om die taak van hun over te nemen), en ook ongezonde opvattingen die verband houden met het maatschappelijk aanvaarde en tot God verheven “lower ego” wat de maakster van de videospotjes in mijn weblog van gisteren (zie hieronder) ook heeft uitgelegd in dat spotje. En die zuigkracht die ik, evenals zovele andere hoogsensitieve mensen, van daaruit voel in het dagelijkse leven voel is enorm. Het leven vanuit een lager  bewustzijnsniveau, het ego-bewustzijn zou je kunnen zien als een systeem wat er alles aan doet om andere mensen op datzelfde niveau vast te houden, om dat systeem draaiende te houden. Dat dat systeem je staat van welzijn ondermijnt is iets wat met name hoogsensitieve mensen ervaren en daarvan de meest extreme gevolgen ondervinden, zoals overprikkeling bijvoorbeeld wat in extreme gevallen ook kan leiden tot psychotische toestanden. Dit systeem loslaten brengt het risico met zich mee dat ik in een isolement terecht zou kunnen komen, maar aan de andere kant voel ik er, nu ik juist zo sterk ben en heel goed bezig ben, absoluut niets voor mij nog langer tot in het oneindige te blijven aanpassen aan de weinig tolerante samenleving, omdat dit naar mijn persoonlijke overtuiging ten koste zou gaan van de kwaliteit van mijn leven. Ik heb een halve eeuw zo geleefd, en het moet nu maar eens afgelopen zijn… Ik ben bezig het roer om te gooien, ditmaal in de goede richting, en zo zal het ook gebeuren. Ik ervaar dat ik er sterker door word, maar ook gelukkiger.

Wel ga ik op korte termijn starten met meer openheid te creeeren richting de GGZ aangaande spirituele zaken…

Het is denk ik zowieso een goed idee om opener te zijn naar buiten toe over spirituele ontwikkelingen in mijn leven en het feit dat ik daar veel baat bij heb, zodat zij ook kunnen zien dat ik wel degelijk veel sterker ben geworden…

Afgelopen zondag, gisteren dus, was er in het  wekelijkse televisieprogramma van de VPRO, genaamd Boeken, een gesprek met een Vlaamse psychiater, die een boek heeft geschreven over de weinig tolerante moderne samenleving, dat er steeds meer diagnoses bij komen en dat steeds meer  gedragsuitingen die vroeger nog als volkomen normaal werden gezien, thans als afwijkend en een ziekte worden gediagnostiseerd. Dus zal er bij mensen die nu onder een rechterlijke machtiging vallen ook veel eerder en vaker dan vroeger worden ingegrepen dan vroeger. Dit is ook een van de redenen waarom ik erop tegen ben. Veel mensen onderschatten mijn kunnen, en ik hoop dat mijn grotere openheid aangaande die zaken waar ik veel kracht aan ontleen richting de ggz, ertoe zal bijdrage, dat mijn gevoelens meer serieus worden genomen en dat daar naar gehandeld  zal worden, maar dan op de goede manier….. Het  gevoel van mensen komt vanuit het hard en zegt zoveel meer dan de theorie, het  verstand alleen. En leren leven vanuit het hart in plaats van uit het hoofd is echt vele malen prettiger!!! Vergeet ook niet de spotjes van youtube van gisteren alsnog te bekijken, voor het geval je deze nog niet hebt gezien en beluisterd, voor meer duidelijkheid in de tussentijd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: