Eerste officiële proefuitzending Radio Centraal Wonen op FM 105,4 mHz (in stereo)

Eerste officiële proefuitzending Radio Centraal Wonen op FM 105,4 mHz (in stereo)

antenne fm15 watt fm zender fmuser (1)

Amstelveen, zaterdag 28 mei 2016

Lieve mensen,

Het woonprojekt Centraal Wonen Amstelveen bestaat dit jaar 25 jaar. Ik ben al sinds de oplevering van het pand woonachtig in dit prachtige en reuze sfeervolle woonprojekt.

Ter ere van dit 25 jarig bestaan leek het me een leuk idee om een klein radiostation op te gaan zetten, voor alle bewoners in ons woonprojekt. Ik heb hiervoor een professionele FM zender met bijpassende antenne aangeschaft bij een bekend bedrijf. Het is een zender, voorzien van een zeer goed filter die stoorprodukten met meer dan 60 dB onderdrukt. Het is een zender die maximaal 15 Watt aan vermogen kan leveren, en het vermogen is traploos regelbaar van 0,3 tot 15 Watt.

De meeste uitzendingen zijn bedoeld voor mensen uit het woonprojekt Centraal Wonen. En tijdens deze uitzendingen stel ik de zender in op het minimale zendvermogen van 0,3 Watt, wat blijkens metingen voldoende moet zijn om het hele woonprojekt te kunnen bereiken met het radiosignaal.

Ik heb een mast gemonteerd aan het balkonhek, en daaraan de dipoolantenne gemonteerd, en deze antenne ook afgesteld op een frequentie van 105,4 mHz. Het is een rondstralende antenne, en geeft een verticaal gepolariseerd signaal af. Dat betekent dus dat het signaal het beste te ontvangen is op een portable radio met de sprietantenne recht omhoog. Of met een FM tuner met eigen antenne. Vooral in de randgebieden van het signaal is het van belang rekening te houden met het feit dat de ontvangst antenne het beste vertikaal moet worden opgesteld. Maar voor mensen hier uit het woonprojekt maakt dat niet zoveel uit.

Er zullen echter ook radio-uitzendingen gaan komen op vol zendvermogen. Helaas staan er in westelijke en zuidelijke richting erg veel flatgebouwen die het FM signaal heel sterk dempen. Daardoor is het signaal ten zuiden van het centrum van Amstelveen, en vooral ten zuiden van de Sportlaan, ronduit slecht te noemen. Maar die 15 Watt is wel voldoende om Amstelveen-Noord, een gedeelte van Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen-Centrum te kunnen bereiken. In de niet al te verre toekomst wil ik overgaan tot de aanschaf van een zender met wat meer vermogen, zodat het signaal ook beter te ontvangen zal zijn in de Waardhuizen en Middenhoven, de nieuwbouw wijken van Amstelveen.

Op deze weblog, maar later ook op een van mijn websites, houd ik jullie op de hoogte van de zender programmering, de uitzendingen die zullen komen, en de inhoud ervan. Voor mensen buiten onze gemeente, die het signaal niet kunnen ontvangen op de radio, wil ik de belangrijkste programma’s voor tijdelijk ook beschikbaar stellen op dezelfde website als waarop ik melding doe van geplande uitzendingen en de inhoud ervan.

De eerste officiele proefuitzending volgt vanavond nog, vanaf 22:00 uur op FM 105,4 mHz in stereo, op minimaal zendvermogen, en speciaal bedoeld voor mensen uit Centraal Wonen. Ik wens je alvast heel veel luisterplezier toe. Tijdens alle proefuitzendingen kun je vooral luisteren naar overwegend nonstop muziek, van allerlei genres. De definitieve start van Radio Centraal Wonen maak ik later nog bekend op deze weblog, evenals het webadres waarop je programma’s tijdelijk kunt terug horen en waarop ik eveneens programma-overzichten en uitzend data bekend zal maken. Veel luisterplezier!

Voor reakties kun je me een mailtje sturen. Stuur dan je berichtjes naar: cbdekat@ziggo.nl 

Lieve groetjes van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: