Nieuwe breedband dipoolantenne gëinstalleerd, en werkt uitstekend! Proefuitzending vanavond 22:00u., FM(stereo) 105,7 mHz, laag vermogen.

Nieuwe breedband dipoolantenne gëinstalleerd, en werkt uitstekend! Proefuitzending vanavond 22:00u., FM(stereo) 105,7 mHz, laag vermogen.

Beste mensen,

Ik heb vandaag de bestelde antennemast binnen gekregen. Hij is 150 cm lang, vervaardigd uit aluminium, en heeft een diameter van 50mm. Stevig genoeg voor de vrij zware dipoolantenne op te bevestigen. Ik heb allereerst in huis de antenne aan de mast bevestigd, en daarna de antenne met mast aan het balkonhek bevestigd. Het zit nu stevig bevestigd aan het balkonhek. Onderaan deze tekst kun je een foto zien van de gëinstalleerde antenne. Het is een breedband antenne, dus op iedere frequentie te gebruiken, zonder de antenne opnieuw te hoeven afstemmen.

Vanmiddag heb ik al heel eventjes de nieuwe antenne aangesloten op de zender en de zender aangezet op de vaste frequentie van 105,7 mHz. Wat hierbij opvalt is dat de antenne uitstekend werkt, en ook heel goed is aangepast op de zender. De aanpassing tussen zender en zendantenne wordt gemeten met een zgn. “staandegolf-meter”. Tijdens uitzendingen stuurt de zender energie (uitgedrukt in Watt) naar de antenne, en bij de best mogelijke “staandegolf verhouding” stuurt de antenne geen energie weer terug naar de eindtrap van de zender. De staandegolf verhouding is dan precies 1 op 1 (1:1). Bij een staandegolf verhouding van 1 op 1,5 (1:1,5) reflekteert de antenne 4% van de door de antenne ontvangen zender energie weer terug naar de zender. Dit is onschadelijk voor de eindtrap in de zender. Bij een staandegolf verhouding van 1 op 2 (1:2) wordt 11% van het aan de antenne geleverde zendvermogen weer terug gereflecteerd naar de zender. Dat betekent bij een zendvermogen van 1000 miliWatt (= 1 Watt) dat er in dit geval 110 miliWatt aan zendvermogen minder zendvermogen van de antenne afstraalt. Het effectief uitgestraalde vermogen (ERP) bedraagt dan 1000-110 = 890 miliWatt (0,89 Watt). Dit is nog net acceptabel voor het behoud van de zender.

Uit metingen is gebleken dat de SWR (staandegolf verhouding) van deze antenne in het slechtste geval niet hoger is dan 1 op 1,2 , en dat is een hele mooie, zeer lage waarde. Helaas is het altijd zo dat de verbindingskabel tussen zender en antenne, de zogenaamde 50 Ohm coaxkabel, altijd nog wat verliezen geeft. Er zijn hele goede coaxkabels verkrijgbaar in de elektronicawinkel, met weinig verliezen. Ik gebruik een dunne 5mm. dikke coaxkabel, ook wel bekend als type RG 58 Cu. Voor grotere lengtes coaxkabel kun je dit type kabel beter niet gebruiken, maar omdat er tussen zender en antenne maar 5 meter coax gebruikt wordt door mij, hoef ik me over die coaxkabel-verliezen geen zorgen te maken.

Meestal verzorg ik uitzendingen voor de korte afstand op de FM, met 1 Watt zendvermogen. Vanwege de vele obstakels (bomen, flatgebouwen) in de omgeving is de maximale reikwijdte met een normale portable FM ontvanger, ongeveer 500 meter maximaal. Soms verzorg ik ook kortere programma’s op hoger zendvermogen. Programma-overzichten, uitzend-data en tijden kun je op deze weblog terugvinden. Ik raad je ook aan regelmatig even een kijkje te nemen op deze weblogsite van mij.

Vanavond om 22:00 verzorg ik een eerste proefuitzending met de nieuwe antenne, voor de naaste omgeving, op de vaste frequentie van 105,7 mHz in FM-stereo. Naar verwachting duurt die uitzending tot ongeveer middernacht. Als alle proefuitzendingen verder goed blijven lopen zal er op een nog nader bekend te maken datum en tijd de eerste officiele uitzending gaan plaatsvinden. Programma’s zijn niet via de kabel beschikbaar, maar heel goed te ontvangen op een tuner met eigen antenne of via een portable FM radio. Mocht je in de buurt wonen, dan wens ik je alvast veel luisterplezier. Updates volgen zeer regelmatig, houd deze site in de gaten is mijn advies!

Groetjes van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: