Bezig met bouw nieuwe Ryzen 1700X computer, inclusief CoolerMaster Masterliquid 120 vloeistof CPU cooler.

Lieve mensen,

Begin december 2017 heb ik met financiele steun van mijn neef, de onderdelen kunnen kopen voor het zelf bouwen van een nieuwe computer, welke ik heb besteld bij Alternate Nederland. AMD, de concurrent van Intel, heeft begin vorig jaar een geheel nieuwe, kwalitatief hoogwaardige serie processors op de markt gebracht, de Ryzen processors. Ik heb voor de bouw gekozen voor een high end Ryzen 7 1700X processor, met een kloksnelheid van 3,4 gHz en maar liefst acht processorkernen, met hyperthreading. Dat wil zeggen dat die acht processorkernen werken als 16 processorkernen. Dat maakt de computer uitermate geschikt voor vidoebewerking en andere zware toepassingen. Het is de beste computer die ik tot nog toe in huis heb gehad.

De bouw verliep zonder noemenswaardige problemen. Het was de eerste keer dat ik zelf een computer inelkaar heb gezet, en de bouw is prima geslaagd! De Ryzen 7 1700X processor kost momenteel ongeveer 330 euro, en is kwalitatief gezien momenteel vergelijkbaar met een Intel processor van meer dan 900 euro. En hij presteert nagenoeg hetzelfde als die duurdere Intel processor, maar wel voor veel minder geld.

Als de processor op topsnelheid werkt, als je hele zware toepassingen draait op de PC, dan kan hij aardig warm worden. De Be Quiet! Pure Rock Slim luchtkoeler voor de processor blijkt niet goed genoeg de processor te koelen. In idle stand, dus als je niks met de computer doet terwijl hij aan staat, wordt de processor soms al meer dan 60 graden warm.

Oplossing hiervoor is de aanschaf van een vloeistofkoeler voor de processor. Met een pomp die je op de processor plaatst en een radiator met vloeistof erin, onderling met elkaar verbonden door middel van twee stevige beschermde slangen waar de vloeistof doorheen wordt gepompt. Neemt niet alleen minder ruimte in beslag, maar koelt de processor ook zoveel beter.

Gisteren heb ik de vloeistofkoeler ingebouwd in de computerkast. Alleen de kabels van de pomp en van de ventilatoren die op de radiator bevestigd zitten moeten nog worden aangesloten op het moederbord. Het gaat hier om de Cooler Master Masterliquid 120 vloeistofkoeler. De pomp heb ik inmiddels op de processor geplaatst. Morgen ga ik de ventilatoren aansluiten op het moederbord, en dan is de computer klaar om in gebruik te worden genomen. Ik ga hem gebruiken voor videobewerking, het bouwen, onderhouden en uploaden van websites, het bewerken van foto’s, en voor het maken van radioprogramma’s die ik ga opnemen op de harde schijf. Meer informatie volgt later.

Lieve groetjes van Boudewijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: